Газираните напитки могат да те убият

2014-07-30 15:12:00
Газираните напитки могат да те убият
Снимка: thinkstockphotos.com

Газираните напитки без захар са предпочитани от хората, които искат да се отърват от излишните килограми. За съжаление, тяхната консумация е нож с две остриета – от една страна човек не приема излишни калории, но от друга вреди на здравето си заради една от съставките, която се съдържа в тях – аспартамът.

 

Какво представлява аспартамът?

 

Това е вид подсладител, който се произвежда в лабораторни условия. Той се получава от ферментацията на специфични генномодифицирани бактерии, тоест от техните изпражнения. Той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта и е нужно нищожно количество от него, за да придобие една напитка сладък вкус. Затова всички газирани напитки с аспартам съдържат по-малко от една калория.

 

 

След като аспартамът попадне в тялото, той се разпада на различни вещества като метанол и формалдехид. По време на храносмилателните процеси формалдехидът се окислява и се превръща в „мравчена киселина“, за която е доказано, че има токсичен ефект. А метанолът е още по-вреден за здравето. Той бързо се трансформира до формалдехид и се абсорбира от храносмилателната система.

 

Наскоро направено проучване показва нещо наистина опасно за хората. Оказва се, че има връзка между редовната консумация на диетични газирани напитки и преждевременната смъртност при жените. Смъртността се повишава с близо 50%, а опасността от инфаркт с около 30. Според учените основният виновник за тази статистика са диетичните газирани напитки, съдържащи аспартам.

 

Резултатите показват още, че жените, след менопауза, които не консумират диетични напитки са с 50% по-малко застрашени от фатални кардиологични състояния в сравнение с онези, които пият по 1-2 такива напитки дневно.

 

Специалистите твърдят, че консумацията на напитки, съдържащи аспартам, допринася за риска от заболяване на рак на гърдата и множествена склероза.

 

Това не е първото проучване, свързано с аспартама. Има доста такива, като голяма част от тях показват, че има връзка между приема на подсладителя и здравословните проблеми като главоболие, замъглено зрение, депресия, световъртеж, загуба на памет и др.

 

Тези данни определено са плашещи и поради тази причина трябва да се направят допълнителни проучвания относно консумацията на аспартам с диетичните напитки.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Ouroboros
преди 9 години

Сумати народ е измрял от газирани напитки.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия