Вреден ли е аспартамът?

Преди  известно време, твърдението, че най-популярният заместител на захарта - аспартамът, може да предизвика рак у животни,  предизвика много дебати. Американски  учени твърдят обаче, че не евентуалната  канцерогенност на

2010-11-20 23:13:22
Вреден ли е аспартамът?
Преди  известно време, твърдението, че най-популярният заместител на захарта - аспартамът, може да предизвика рак у животни,  предизвика много дебати.

Американски  учени твърдят обаче, че не евентуалната  канцерогенност на изкуствените подсладители е толкова опасна, колкото това, че те са 300 пъти по-сладки от захарта.

Аспартамът е открит през 1965 година. Той се използва  в повече от 6000 продукта, а сред хората е познат под наименованието Nutra Sweet. Милиони  хора по света използват ежедневно този подсладител.

Д-р Дейвид Кац от Университета  Йейл смята обаче, че не трябва да се правят  заключения, базирани само на изследвания върху плъхове.  Според професора, тези животни имат кратък живот и по принцип били по податливи на ракови заболявания.  Според учения дори храни като броколи, боб и спанак съдържат някои потенциално канцерогенни съставки.

Професорът смята, че ако хората се боят от рака, трява да оставят цигарите и да следят теглото си.  

И все пак, трябва да сме много внимателни с изкуствените подсладители, особено що се отнася до децата и подрастващите. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия