Научете повече за качвствата на макадамията

2014-07-05 18:04:00
Научете повече за качвствата на макадамията
Снимка: freedigitalphotos.net

Макадамията е вълшебна ядка, чиято родина е Австралия. Кръстена е на Джон Макадам, който я култивирал. Ядката макадамия е обвита в изключително твърда черупка. Изчислено е, че е необходима сила от поне 20 кг на квадратен сантиметър, за да се счупи твърдата черупка. Най-твърдата ядка в света е и най-калоричната. Макадамията е шампионка по мононенаситени мазнини, в сто грама има повече от 720 ккал. Но парадоксът е, че редовното ѝ хапване в малки дози намалява мазнините в организма.

 

Макадамията е пълна с ценната омега-7-палмитоидна киселина, сочена за безцеремонен унищожител на свободните радикали и забавяща стареенето на клетките. Ядките засищат с всички есенциални аминокиселини, достатъчните калории, безценните антиоксиданти, балансираните белтъчини и фибрите.

 

 

Маслото от макадамия се добива чрез студено пресоване. Причисляват го към маслата, които са най-близко до човешката кожа. Тъй като попива лесно и бързо, го наричат още "изчезващо масло". То има способност да задържа влагата, плътно е и без аромат, затова е ценно за масажи. Използва се за предотвратяване и намаляване на стрии и белези. Влияе на метаболитни и физиологични процеси в тялото и е едно от най-използваните масла в ароматерапията.

 

Маслото от макадамия е подходящо за всички типове кожа. Има регенериращо действие, регулира мастната секреция, подхранва, тонизира и изглажда кожата. Съдържа и витамини A и E, които допринасят за омекотяването и хидратацията на кожата. Хипоалергенното му действие го прави изключително подходящо за третирането на по-чувствителна кожа. Може да се употребява след слънчеви бани, тъй като има естествен слънцезащитен фактор.

 

Лицето сияе само след лек масаж с няколко капки от чудодейното масло. Към него може да се добави лъжичка сметана и един жълтък, а маската престоява десетина минути.

 

Продуктите с макадамово масло действат чудотворно и върху косата. Високата концентрация на незаменими мастни киселини много прилича на естествения себум, произвеждан от скалпа. Това позволява на маслата да проникнат бързо и в дълбочина, възстановявайки цялата структура на косъма, като едновременно с това образуват защитен филм, който предпазва от слънцето, боята, сешоара и пресата. През лятото защитава от солта в морето и хлора в басейна. Натуралните съставки осигуряват нужното подхранване и възстановяват косъма в дълбочина.

 

И докато сухите коси може да се мажат всеки ден, то за мазните е препоръчително рядко и пестеливо. Маските за коса я правят гладка и мека. Може скалпът да се масажира леко с няколко капки масло от макадамия, а пък и една лъжица може да се добави към която и да е от предпочитаните домашни маски.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия