Цветята, които ни правят по-красиви

2014-05-16 18:30:00
Цветята, които ни правят по-красиви
Снимка: freedigitalphotos.net

Цветята красят само с присъствието си, но попадат и в разкрасителните терапии и процедури. Трудно може да се намери мазило без екстракт от някое цвете. Розата царува не само в градината, но и в козметичната индустрия. Тя има благоприятно въздействие при всички типове кожа, тъй като я хидратира, омекотява и подмладява.

 

Розовата вода е еликсир, който контролира и балансира производството на себум, но е и нежна към сухите части на кожата и я хидратира, стяга порите и изглажда бръчките. Много шампоани и балсами съдържат розова вода, тъй като придава блясък на косата, успокоява и подхранва скалпа, укрепва корените и стимулира растежа. Розовата вода може да се използва и като естествен лак за коса.

 

Маслото от роза притежава мощно регенеративно и противовъзпалително действие. То проявява изключителна ефективност при белези от акне, след хирургични интервенции, бръчки, слънчеви изгаряния и кожни възпаления. Повишава способността на сухата и дехидратирана кожа да задържа влагата, неутрализира последствията от стареенето, сухия и мръсния въздух.

 

 

Не бива да пропускаме и божура. Растението съдържа гликозида пеонифлорин, лактони А, В, С, албифлорин. То има противоалергично, противовъзпалително и охлаждащо действие. Екстрактът от божур усилва антиоксидантната защита на кожата, повишава нейната изпънатост и еластичност. А освен от бръчки според поверията предпазва и от зли очи.

 

При подути очи пък помага маргаритката. С отвара се правят компреси на очите, които тонизират и хидратират кожата, сгъстяват миглите. Екстракт от маргаритки може да направи чудеса за кожата и като премахва петната и изравнява тена. Отвара от лайка може да изсветли косата и то съвсем безвредно.

 

Теменужката тонизира и изчиства кожата при някои козметични проблеми, най-вече при лечението на акне и екзема, тъй като има противовъзпалително и антимикробно действие. Листата и цветовете съдържат бета-каротин, витамин С, салицилова киселина. Казват, че теменужките дори прочистват атмосферата от негативни емоции и вредни насекоми.

 

Зюмбюлът почиства кожата. Използва се в козметиката, като се извлича етерично масло, което се влага като съставка в кремове и парфюми. Можете да си направите лосион за лице от четири лъжици изсушен цвят от зюмбюл, които се заливат с половин чаша водка. Оставя се две седмици на тъмно и хладно място. Преди употреба се разрежда с вода едно към едно.

 

Ще отдадем нужната чест и на невена, защото той наистина заслужава. Цветето служи за разкрасяване, тъй като помага за чисто и гладко лице, както и за лъскава коса. Заради естественото му възстановяващо, хидратиращо и облекчаващо действие невенът се прилага върху суха или увредена кожа, за облечкение на херпес, при обриви, рани, ухапвания и инфекции. Домашни мазила с невен ускоряват регенерацията на клетките, махат лунички и успокояват изгорялата от слънцето кожа.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия