С какво е значим селенът

2014-07-24 12:01:00
С какво е значим селенът
Снимка: freedigitalphotos.net

Селенът е слабо разпознат микроелемент, а значението му сравнимо само с човешкото здраве. Напоследък информацията около характеристиките му става все по-масова и по-разпространена. Ето и някои от по-важните му особености.

 

Селенът е надеждна бариера срещу всякакъв род бактериални и вирусни инфекции. Той помага специално на организма да елиминира токсичния ефект на тежките метали, особено на живака. Съдейства за предотвратяване на оксидативния стрес: кислородът, който дишаме, когато вече е в организма, носи и риска да направи молекулите прекалено реактивни и те да увредят околни клетъчни структури.

 

Селенът парира такъв евентуален ефект, като за целта работи заедно с други хранителни вещества с подобна функция - витамин Е, витамин С, глутатион и витамин ВЗ. Подпомага и функционирането на щитовидната жлеза. Една от най-важните ползи от приема на селен е, че работи за предотвратяване на ракови заболявания. Доказано спомага ДНК възстановяването, синтеза в увредените клетки и така пречи на разпространяването на раковите образувания.

 

Продължителен дефицит на селен - предимно поради оскъден прием с храната - се отразява най-вече на сърцето и на ставите. При сърцето възниква специфично заболяване, наречено Кешан, със силни сърдечни аритмии и загуба на сърдечна тъкан. При ставите е налице израждане на свързващата тъкан.

 

 

Най-богати на селен са ядките, особено бразилският орех. Само две ядки покриват дневната нужда на организма от този скъпоценен минерал, както и 100г слънчогледови семки. От месните продукти най-добри източници са птичите дреболии, а от зърнените това са грис, пшенични зародиши, триците.

 

Селенът е микроминерал, който с храната трябва да се осигурява всекидневно, макар и в малкото нужно количество (50 микрограма или дори по-малко). Когато има инфекции и други заболявания, количеството му е добре да се завиши до 600 микрограма на ден заедно с успореден прием на витамин Е. Общо набавянето му чрез храните обикновено не е достатъчно, затова допълнителният му прием като добавка е препоръчителен след консултиране с лекар.

 

Селенът участва в над 35 ензима, които имат жизненоважна роля, контролират регулацията на тироидния хормон, както и синтеза на ДНК молекулата. При липса на селен много по-бързо се развиват рнк-вирусите като грип, HIV, хепатит B и C. Селенът стимулира едни от най-важните имунни клетки, които се явяват първата бариера на организма срещу инфекциите и раковите клетки. Селенът подобрява мозъчната функция, запазва живота на мозъчните клетки, намалява риска от депресии, състояния на тревожност и умствени разстройства.

 

Ако подозирате, че взимате твърде много витамини и минерали, не спирайте напълно приема им.Вашето тяло ще се нагоди да балансира дозите, така че ако спрете напълно, то може да се получи дефицит. Ако предозирате приемът на селен, ще имате следните симптоми: гадене, повръщане, умора, раздразнителност, загуба на ноктите на ръцете и ноктите на краката.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия