Доказано: Човек може да се научи да харесва всички зеленчуци

2014-07-04 18:19:00
Доказано: Човек може да се научи да харесва всички зеленчуци
Снимка: freedigitalphotos.net

Британски учени от Университета в Лийдс са убедени, че децата могат да се научат да ядат всякакви зеленчуци, ако до двегодишна възраст в менюто им редовно се предлагат нови и нови видове. Даже най-капризните малчугани са в състояние да заобичат повече зелени витамини, ако търпеливо и последователно им се предлагат по 10-15 пъти, твърдят англичаните.

 

Учените направили експеримент, при който като зеленчуково блюдо на хлапетата предлагали не особено обичани от тях храни - например пюре от артишок. В опита участвали 332 деца на възраст от 4 до 38 месеца, родени и живеещи в европейски семейства в Дания, Великобритания и Франция. Оказало се, че всяко пето дете облизвало купичката си до последната хапка, а 40% от тях в хода на експеримента заобичали артишока, въпреки че това изисквало известно търпение, което често липсва на възрастните.

 

Изследването развенчава и мита, че за да си изядат децата пюрето от зеленчуци, вкусът им трябва да се „маскира”. В хода на този международен експеримент на всяко дете давали от пет до десет пъти минимум по 100 гр. артишоково пюре - натурално, с малко масло и съвсем леко подсладено. Учените стигнали и до извода, че сладкият вкус по никакъв начин не подлъгва децата да хапват „невкусните” зеленчуци.

 

 

И още нещо - по-малките на възраст изяждали от пюрето далеч повече в сравнение с по-големите участници в експеримента. Ръководителят на изследването проф. Марион Хезерингтън твърди, че причината е във факта, че колкото повече порастват, толкова по недоверчиви стават хлапетата към всяка нова храна. Тоест, родителите трябва да бъдат търпеливи и последователни, ако искат да не чуват „не обичам това”, когато сервират храната на своите деца.

 

Ако вие също не си падате по зеленчуците, опитайте се да промените този вреден навик. Със сигурност предпочитате хамбургер или друга мазна храна, вместо зеленчуци на пара, но определено има защо да се замислите следващия път като се колебаете какво да си вземете за обяд.

 

Опитайте се да правите храната си красива. Колкото и примамлив да бъде един хамбургер или едно парче пица, опитайте се да си приготвите салата, като я направите красива и добре овкусена. Дори зеленчуци, които подценявате, могат да бъдат вкусни, ако са приготвени по подходящ начин.

 

Недейте да заклеймявате храните, само защото в детството някой ви е карал да ядете нещо, което е било гадно на вкус. Възможно е тогава да ви е било неприятно, а сега да откриете, че дори артишокът всъщност не е толкова лош. Потърсете нови рецепти и опитайте да си приготвите нещо в домашни условия. Ако не ви бива в готвенето, поръчайте си нещо зеленчуково в ресторант.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Англичаните са известни с изисканата си кухня, децата им биха яли и камъни, ако имаха избор


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия