Как да се предпазим от комарите

2014-07-20 15:01:00
Как да се предпазим от комарите
Снимка: freeimages.com

Летните вечери, колкото и прохладни и любими да са, понякога крият опасности. Не, далеч сме от сценарий на филм на ужасите, където в мрака се прокрадват ужасни и уродливи същества, но не по-малко мразени и ужасни са едни други създания, които често стават повод за дискомфорт през приятните топли нощи.

 

 

Да, правилно се досещате, визираме ужасните комари, които подобно на вампири бленуват за нашата кръв. И ако към вампирите доста тийнейджърки таят по-скоро романтични чувства и нямат против да пият от кръвта им, то към комарите отношението е далеч по-различно. Може би поради факта, че след всяко тяхно ухапване имаме онзи ужасен сърбеж, който е толкова непоносим, че ни иде да разкъсаме кожата си.

 

Ако и вие имате същия проблем, то имаме добра новина за вас, тъй като сме ви подготвили няколко трика, чрез които да пропъдите досадните кръвопийци или ако вече е прекалено късно, то да облекчите сърбежа и да се насладите на приятни и креативни сънища.

 

За да се предпазите от комарите може да заложите на природните средства, като наистина ефективна срещу досадните гадинки е лимоновата миризма, така че се набавете ароматни пръчици или свещи с този аромат. При по-екстремни случай може да заложите и на намазване на откритите части от кожата с прясно изцеден лимонов сок.

 

Ако все пак не искате да си причинявате дискомфорта с лимоновия сок, то винаги може да си намерите подходящи кремове и гелове за тяло, които имат екстракт от полезното растение и респективно лимонов аромат. Не малко значение имат и дрехите, с които сме, тъй като е научно доказано, че светлите дрехи са далеч по-добрия вариант през нощта, защото ярките и тъмните привличат комарите.

 

Сравнително добро решение са и естествените етерични масла, тъй като те отблъскват комарите. Най-известни са от кедър, евкалипт, лимон, мента и карамфил. Смесени, те имат още по-голям ефект. Недостатъкът им е, че сравнително бързо се изпаряват. Ето защо се налага често повторно да се нанасят върху кожата, а понякога и през 10-20 минути.

 

Може да се доверите и на един странен метод за ловене на комарите, а именно с капан. За да го изготвите се нуждаете от стъклен съд, тип мастилница, който да е с тесен отвор. В него поставете някакъв сладък сироп, чрез който да примамите досадните насекоми. Влизайки през малкия отвор на капана, комарите няма да могат да излязат и така ще си подсигурите спокойна вечер.

 

Ако все пак нещо се обърка и все пак ви ухапят, то измийте със сапун нахапания участък и намажете с оцет. Сърбежът и отокът след ухапване от комари се облекчават от намазване с оцет, сок от лимон, лук, пресни листа от магданоз и разтвор от сода за хляб (половин чаена лъжичка на чаша вода).

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия