Как да се преборим със задържането на течности?

2014-07-10 18:33:00
Как да се преборим със задържането на течности?
Снимка: freedigitalphotos.net

Има много причини, които могат да предизвикват задържане на вода в организма. Голяма част от тях са свързани с небалансирани диети, хормонални нарушения, медикаменти или недостатъчна физическа активност. Положението се влошава особено през топлите месеци на годината. Как можете ефективно да се справите с подутите крайници, водния целулит, бързо натрупаните килограми и чувството на подпухналост или дискомфорт.

 

Преборете се със задържането на вода. Изпивайте 6-8 чаши вода на ден. Въпреки че звучи противоречиво, когато тялото страда от обезводняване, то задържа вода, за да оцелее. Ако пиете достатъчно вода, плодови сокове, билкови чайове и други напитки без кофеин, вие позволявате на организма си да се отводнява и да отстранява течностите правилно.

 

Тялото се опитва да елиминира солта с помощта на бъбреците чрез урината с жизненоважния принос на водата. Колкото повече вода пиете, толкова по-бързо отвеждате водата от организма. Трябва обаче да се пие вода, а не газирани напитки, които могат да съдържат и сол.

 

Хранителен режим. Намалете натрия в хранителния режим. Богатото на сол хранене е първата причина, която води до повишаване на теглото поради натрупване на излишна вода. Избягвайте преработени продукти, салами, солени закуски и други храни с високо съдържание на натрий. Хранете се здравословно: избягвайте белия хляб и яжте повече пълнозърнести продукти. Приемайте колкото е възможно повече богати на фибри пресни плодове и зеленчуци.

 

Изпробвайте природни средства. Етеричните масла, използвани в изпарителите,  баните и масажът могат да подпомогнат отводняването на организма. Лавандулата, розмаринът, мушкатото и кипарисът са известни с благотворното си действие срещу задържането на вода. Много са и природните средства за перорално приложение, които спомагат за естественото отвеждане на излишната вода от организма. При това те способстват и за поддържане на оптималното телесно тегло чрез осигуряване на благоприятни условия за отстраняване на токсичните продукти на метаболизма.

 

Сега ще ви посочим няколко примера. Копривата спомага за отвеждане на токсините от организма, като допринася за поддържане на нормално телесно тегло и добър тонус.

 

Американската боровинка съдържа естествени антиоксиданти, които спомагат за защита на клетките и тъканите срещу вредното въздействие на свободните радикали. Ябълковият оцет е общо тонизиращо средство, което допринася за регулиране на апетита и спомага за изгаряне на излишните мазнини.

 

Цинкът допринася за нормалната обмяна на въглехидратите, на макронутриентите, на мастните киселини и спомага за нормалния синтез на белтъчините, като предпазва клетките от оксидативния стрес.

 

Физически упражнения. Правете физически упражнения по 20 минути всеки ден Най-доброто средство срещу задържане на течности са физическите упражнения. Редовната тренировъчна програма може да спомогне за поддържане теглото под контрол, защото чрез потта се отстранява както излишната вода, така и солта, която е една от основните причини за задържане на вода.

 

Движението е необходима част от здравословния начин на живот, което е доказало своята ефективност при контролиране на излишната вода в тялото. Тренировките раздвижват водата в организма и така бъбреците я обработват по-бързо. Колкото по-бързо бъбреците обработват солта в организма, толкова по-бързо се решава проблемът със задържането на вода. Упражненията отвеждат солта от организма под формата на пот и карат човек да пие повече вода. Важно е обаче да се пие вода, а не течности, които благоприятстват образуването на отоци.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия