Какво да хапваш преди и по време на цикъл, за да се чувстваш максимално добре

2014-07-08 15:30:00
Какво да хапваш преди и по време на цикъл, за да се чувстваш максимално добре
Снимка: thinkstockphotos.com

Преди и по време на цикъл жените са като бомби със закъснител. Дразнят се от всичко и всеки. За да не си прекалено избухлива и околните да те избягват, за да не си навлекат гнева ти, промени хранителния си режим. Това, което ядеш преди и по време на цикъл оказва огромно влияние върху теб. Виж какво трябва и не трябва да ядеш и пиеш, за да имаш по-лек цикъл и повече настроение:

 

1. Наблегни на храните, богати на калций – доказано е, че представителките на нежния пол се нуждаят минимум от 1 200 мг. калций дневно. Затова ти препоръчваме да наблегнеш на консумацията на зеле, броколи, хумус, сардини, бадеми и млечни продукти, за да си доставиш нужния минимум.

 

 

2. Пий повече вода – непосредствено преди цикъл жените задържат вода. Това се случва, защото организмът се притеснява, че няма да има достатъчно и се запасява. Ако приемаш по 1.5-2 литра вода дневно преди и по време на цикъл, тялото ти няма да се запасява и няма да си така подута.

 

3. Приемай сложни въглехидрати – специалистите препоръчваш да наблегнеш на консумацията на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Доказано е, че когато си набавяш достатъчно количество фруктоза, желанието ти за сладки изкушения е контролируемо.

 

4. Не пропускай витамините – витамин Е ще ти помогне да се справиш с някои досадни симптоми на ПМС. Най-много от него има в авокадото, яйчния жълтък, конопеното семе, олиото, чилито, пипера, бадемите и лешниците. Витамин В6 пък ще облекчи подуването на корема и ще повиши настроението ти. Него може да си набавиш чрез оризови трици, мента, пипер, естрагон, чушки, лук и копър. Витамин С и цинкът поддържат здравето на жената и подпомагат нейната репродуктивна система. Тях ще намерите в чушките, кориандъра, гуавата, касиса, мащерката, портокалите, грейпфрута, мандарините, пшеничените трици, слънчогледовите кълнове и гъбите.

 

5. Позволи си парченце черен шоколад – не е нужно напълно да се отказваш от изкушенията. Едно парче натурален шоколад ще потисне апетита ти и ще повиши настроението ти. В него се съдържат полезни антиоксиданти и води до повишаване на серотонина, който ще ви направи по-усмихнати и спокойни.

 

6. Консумирай храни, богати на магнезий – те ще ти помогнат да си по-малко подута преди и по време на цикъл. Най-голямо количество магнезий има във водораслите, оризовите трици, дивият лук, ментата, тиквените семки, магданоза, копъра и соевото брашно.

 

7. Ограничи приема на кофеин – колкото и да ти е трудно да се събуждаш без кафе, ще ти се наложи да се научиш, ако искаш цикълът ти да бъде по-безболезнен. Кофеинът води до увеличаване на стомашната киселина и подуване на корема.

 

 

8. Не прекалявай със солта – препоръчителният дневен прием е 2 300 милиграма, което е около една чаена лъжичка. В бургерите, дюнерите и другите подобни храни често солта е до четири повече от препоръчителното. Затова избягвай тези храни, поне докато си неразположена.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия