Най-често задаваните въпроси относно менструацията

Момичетата на 12-13-годишна възраст имат притеснения относно тялото си и промените, които настъпват с него. Те не са наясно какво точно се случва с тях и кое е нормално и кое не. Вижте най-често задав

2012-04-03 14:14:00
Най-често задаваните въпроси относно менструацията
Въпросите относно менструацията винаги вълнуват подрастващите. Снимка: sxc.hu

Момичетата на 12-13-годишна възраст имат притеснения относно тялото си и промените, които настъпват с него. Те не са наясно какво точно се случва с тях и кое е нормално и кое не. Вижте най-често задаваните въпроси, свързани с менструацията:

 

Менструацията ми има кафеникав оттенък, а не червен - това е нещо нормално, особено в началото и края на менструацията. Тя има такъв цвят, защото се задържа по-дълго време в тялото ти. Не се притеснявай, всичко е в реда на нещата.

 

Имам нередовен цикъл – при повечето жени менструацията идва през 28-30 дни. Но всяка жена си е индивидуална, затова е напълно възможно при теб този период да не е толкова дни. Първите две години е нормално цикълът ти да бъде нередовен, дори да прескача по един-два месеца, но ако това продължава и след това, по-добре отиди на гинеколог, за да провери дали нямаш някакви здравословни проблеми.

 

Как да разбера, че ще ми идва? - някои жени имат щастието да нямат предменструални синдроми, но те не са толкова много. Ако ти не си от тях, обикновено може да разбереш, че цикълът ти идва по уголемяването на гърдите, появата на пъпки по лицето и трудното овладяване на емоции. Някои жени ги боли кръстът, а при други се увеличава апетитът, особено към сладки неща. Първите няколко години може и да нямате тези симптоми, но поне някои от тях ще се появят в последствие. Но, спокойно, няма как да имате всички наведнъж.

 

Тампони или превръзки да използвам? - повечето жени предпочитат употребата на тампони, защото те са по-удобни и дискретни. Подходящи са при светли дрехи и когато жената е на басейн/море. При някои момичета обаче се появява синдром на токсичния шок заради задържаната кръв в организма. Като цяло е вредно тя да бъде в тялото на девойката, затова за предпочитане е да се използват превръзки. Те може да не са толкова удобни, но все пак здравето е по-важно от удобството.

 

Колко продължава една менструация? - както при редовността, така и тук си зависи от самата жена. Като цяло цикълът трае между 4 и 7 дни. Първите 1-2 дни той е доста по-обилен, но след това намалява. Тоест в началото трябва да сменяте тампоните/превръзките си по-редовно, за да не се стига до конфузни ситуации. Максималният период от време е четири часа, иначе има възможност да навредите на здравето си. Не се притеснявайте, ако единият месец цикълът ви трае четири дни, а другият – седем. Това е напълно в реда на нещата.

 

 

Мога ли да забременея по време на цикъл? - да, това е напълно възможно. Голяма част от тийнейджърките се заблуждават, че когато са в цикъл няма шанс да забременеят. Е, момичета, това не е вярно. Трябва да използвате контрацептиви всеки път, когато правите секс. По принцип е желателно да избягвате полови контакти, докато сте в цикъл, защото тогава сте предразположени към инфектиране.

 

Възможно ли е да съм бременна, а цикълът ми да идва? - да, това състояние се нарича „цветна бременност“. Момичето има цикъл, но той е по-краткотраен и има по-малко кървене. Обикновено „цветната бременност“ се появява при извънматочно оплождане.

 

Как да се справя с болката по време на менструация? - има доста медикаменти, които ще успокоят болката ви. В такъв период е хубаво да релаксирате и да избягвате консумацията на пикантни храни. Напълно нормално е да ви боли, при голяма част от жените този проблем изчезва след раждането.

 

Мога ли да направя нещо, за да ми дойде по-рано или по-късно цикълът? - ако искате менструацията ви да спре по-бързо, то може да опитате, като приемате витамин С, но в рамките на нормалното. Не прекалявайте с хапчетата, за да не се натровите. Аспиринът пък има свойството да предизвиква цикъла и се употребява, ако искате да ви дойде няколко дни по-рано. Но все пак тези „трикове“ не действат при всеки и не са никак полезни за здравето.

 

Получавам зацапваме в дните около цикъла – при някои момичета се появява този проблем. Това е напълно нормално и за да не се притеснявате, че ще се изцапате, използвайте ежедневни дамски превръзки.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Lilly23
преди 6 години

Venito_1999, нормално е!

petr.iv.02
преди 9 години

Аз съм на12 и на мен също не ми е дошло, а на всичките ми съученички вече им е дошло. Сищо има такова течение и моя съвет е да отидете на доктор.

anichka_0237
преди 9 години

Ne se pritesnqvaite izlishno az Sam na 14 I mi doide predi 1 sedmica na 08.08.2014. I az se pritesnqvah mnogo no....Spokino shte doide . : ) ; )

Teodora123.
преди 9 години

Аз съм на 12, но и на мен още не ми е дошло. Всичките ми приятелки имат вече цикъл, а аз имам само бяло течение повече от година и не знам какво точно да правя. Започвам да се притеснявам. Ако някой знае нещо по въпроса нека ми каже.

anichka_014
преди 9 години

Аз също съм на 14 и не ми е дошло.А имам бяло течение вече повече от година.Ако някой знае нещо моля за помощ.

gangstalady
преди 12 години

venito_1999 '99 ли си родена????

venito_1999
преди 12 години

А нормално ли е да съм на 14 години и още да нямам цикъл?? Защото започвам да се притеснявам.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия