Кога се появява анемията и как да се храним, ако страдаме от нея

2014-06-30 13:30:00
Кога се появява анемията и как да се храним, ако страдаме от нея
Снимка: thinkstockphotos.com

Какво представлява анемията?

 

Появява се, когато има недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта. По този начин по-трудно се пренася кислород към тъканите, а това води до тъканна хипоксия. При мъжете и жените се наблюдават различия в нормалните стойности на кръвните показатели – при представителите на силния пол броят на червените кръвни телца е по-висок от този на дамите. Причините са влиянието на половите хормони и месечния цикъл при представителките на нежния пол. Също така трябва да се вземе под внимание, че младите жени имат нужда от 2-3 пъти повече желязо в сравнение с мъжете и възрастните дами.

 

 

Кои са основните причини за появата ѝ?

 

1. Недостатъчно производство на червени кръвни телца;

 

2. Масирана кръвозагуба. Най-често тя е свързана със заболявания на храносмилателната система, на женската полова система, при хронични и възпалителни туморни процеси. В такива случаи резервите от желязо намаляват и се появява желязодефицитна анемия. Това е най-често срещаната анемия и се наблюдава при 80% от случаите.

 

3. Повишено разрушаване на червени кръвни телца. Тази анемия най-често се появява заради наследствени вродени аномалии в структурата на еритроцитите. Възможно е и да се появи след преливане на кръв от друга кръвна група или ухапване от насекоми и отровни змии.

 

4. Липса на желязо в продуктите, които човек яде най-често.

 

5. Еднообразно хранене с храни, богати на фитати – това е вещество, което пречи на организма да усвои желязото.

 

Какви са симптомите?

 

При някои тя протича без симптоми, но при други се наблюдават известни промени. Най-често анемичните хора се чувстват отпаднали, постоянно им се спи, изпитват дискомфорт и не могат да се концентрират и да запомнят нова информация. Какво е лечението? Има най-разнообразни методи за лечение, като на какъв ще се спре лекарят зависи от вида анемия. Първо трябва да бъде открита причината за появата на анемия и да се започне лечението. Ако проблемът идва от язва в стомаха, тя трябва да бъде излекувана, преди да започне лечението и на анемията. Хората, които са болни от анемия, трябва да прекарват повече време на чист въздух, да не се натоварват излишно и да спят поне 7-8 часа на ден.

 

Какво трябва да се яде при анемия?

 

Специалистите препоръчват да наблегнете на консумацията на пчелни продукти – мед и пчелен прашец, червено грозде, ябълки, сушени плодове, коприва, спанак, магданоз, яйца, кисело мляко, риба, бирена мая, морски дарове, черен дроб, говеждо и овче месо, соеви продукти, меласа, лук, чесън, фасул, ядки.


 

Хубаво е да изпивате по една чаша портокалов сок по време на хранене, защото той спомага за по-доброто усвояване на желязото от организма. Също така може да увеличите съдържанието на желязо в кисели храни, като ги приготвяте в железен тиган.

 

Имайте предвид, че ако анемията не се лекува, тя може да влоши сериозно здравословното ви състояние.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия