Кои са най-полезните храни за момичетата?

2014-05-30 17:04:00
Кои са най-полезните храни за момичетата?
Снимка: freedigitalphotos.net

В днешно време вече е модерно здравословното хранене. Все повече хората се опитват да се откажат от вредната храна и да се хранят целесъобразно. Това е много важно в тийнейджърството, защото тогава човек израства и се развива най-бързо. Сега ще споменем кои са най-важните хранителни елементи за момчетата.

 

Калций.  Калцият е всичко за изграждането на здрави кости. Той е наистина важен, особено, когато станете на по-зряла възраст. Млечните продукти, обогатени с калций, като например соево мляко, и сокове са добри източници. Жените в по-млада възраст трябва да получават 1000 милиграма на ден. Това се равнява на три порции кисело мляко или обезмаслено мляко.

 

Желязото помага снабдяването с кислород на клетките. Твърде малкото количество желязо води до анемия, която може да ви накара да се чувствате уморени, дори постоянно отпаднали и без сила. Добрите източници на желязо включват постно говеждо, пуешко и пилешко месо, както боб и зърнени каши. Спанакът също съдържа желязо, но то не е достатъчно, за да си набавите необходимите дози. Ако вече имате установена анемия, обърнете се за помощ към личния си лекар.

 

 

Витамин D помага на тялото да абсорбира калция, който ви трябва за здрави кости. Недостигът на витамин D и калций може да доведе до остеропороза в зряла възраст. Витамин D се добавя към някои млечни продукти както и в някои мазни риби, като сьомга и риба тон. Най-добре е да хапвате млечни продукти, обогатени с витамин D, както и мазна риба, поне два пъти седмично.

 

Натрий. Високото съдържание на сол (натриев хлорид) в диетата може да повиши шансовете за високо кръвно налягане и мозъчен инсулт. Това може да доведе до проблеми със сърцето. Освен това солта помага за задържането на течности, което е неприятно.  Жените трябва да приемат сол под 2300 милиграма на ден - около 1 чаена лъжичка. Дори ако не добавяте допълнително сол, много преработени храни и храните в ресторантите съдържат много сол.

 

Протеин. Протеинът е важен градивен елемент за костите, мускулите и кожата. В организма протеините правят много неща, контролират метаболизма, борят се с микробите, които поглъщаме и като цяло са основен градивен елемент в човешкото тяло. От къде да си го набавите? Рибата, птичето месо, червеното месо, яйцата и ядките са добри източници на протеини. Можете да получите нужната доза протеин от ½ чаша мляко и порция нетлъсто месо.

 

Фибрите помагат на смилането на храната и за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания чрез намаляване на холестерола и кръвната захар. Бобът, ядките, плодовете, зеленчуците, пълнозърнестият хляб и зърнените храни са добри наистина добри източници.

 

Най-полезните храни за момчета вижте тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия