Непопулярни факти около действието на кафето

2014-07-12 11:01:00
Непопулярни факти около действието на кафето
Снимка: freedigitalphotos.net

Кафето открай време е обект на множество изследвания и противоречиви научни заключения. Ако неговият ефект върху човешкия мозък ни е известен, въздействието му върху съня и някои заболявания още се изследва. Ето някои тайни за кафето, които не знаете.

 

Какви са основните въздействия на кафето върху нашия мозък? Кафето въздейства на мозъка по два основни начина в зависимост от това по колко консумираме. В слаби дози (по 1-2 чашки наведнъж -на закуска например) то има абсолютно положителен ефект. Ставаме енергични, динамични и с изострена бдителност, чувстваме се добре в кожата си, настроението ни също се подобрява, както и концентрацията. Когато обаче попрекалим (наведнъж изпием от 4 до 8 чашки), ефектът е отрицателен: изпълваме се с напрежение, ръцете ни треперят, раздразнителни сме, засилва се сърдечният ритъм и могат да се появят дори храносмилателните проблеми.

 

 

Може ли кафето да доведе до зависимост, както наркотиците? Вярно е, че много хора се оплакват, че не могат да живеят без кафе. Според Астрид Нелиг, директор по изследванията във френския Национален институт за здравето и медицинските изследвания в Страсбург, няма зависимост на молекулярно ниво. Наркотиците, като кокаина и морфина, въздействат на специфични структури в мозъка. Докато кофеинът не ги активира. Разбира се, в много малък брой случаи може да се констатират синдроми на зависимост при рязко спиране на кафето: главоболие, умора, гадене. Но и при тях симптомите изчезват за по-малко от три дни и нямат нищо общо с ефекта на дрогата.

 

Освен това, според критериите на Световната здравна организация, кафето не води до зависимост. Всъщност може да се говори по-скоро за „подсилващ” ефект - тъй като кафето провокира приятни усещания, ние започваме да го пием редовно. На практика става дума за навик, свързан с удоволствието. Може също така приемът на кафе да се свърже с фактори от обкръжаващата среда като наличието на стрес в работата, което често води до посягане към чашката с кафе.

 

Трябва ли бременните да се въздържат от кафе? Различни анкети в Западна Европа навеждат на извода, че има зависимост между консумацията на кафе и рисковете за спонтанен аборт или ниско тегло на бебето при раждане. Но мненията на специалистите по въпроса остават противоречиви. Във всеки случай, важно е да се намали кафето по време на бременност. Защото през третото тримесечие от бременността, многостранното въздействие на кафето върху женския организъм се удвоява, дори утроява. Освен това бебето не може да изхвърли кофеина от организма си след раждането. Затова често децата на майки, прекалявали с кафе по време на бременността, в първите си дни са неспокойни и плачат много.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия