Защо водата е важна за човешкото тяло?

2014-05-27 20:30:00
Защо водата е важна за човешкото тяло?
Снимка: Dreamstime

Със сигурност сте чували, че водата е много важна и полезна. Вероятно знаете, че трябва да пиете много вода, за да сте здрави и за да не се дехидратирате. Но сигурно не знаете защо водата е толкова важна. Сега ще поговорим по-подробно за нея.

 

По-слаби заради водата? Опитвате се да отслабнете и да се отървете от излишните килограми? А знаете ли, че водата може да ви помогне? Водата може да ускори метаболизма и да ви накара да се чувствате сити. Опитайте се да заместите безалкохолните с вода. Те съдържат много захар и изкуствени подсладители, които са изключително вредни, а захарта е калорична. Ако са и газирани, целулитът ви е гарантиран. Най-добре е да пиете вода вместо всякакви други напитки. Тя ще ускори метаболизма ви, особено ако пиете водата по-студена. Освен това, водата подпомага храносмилането и предотвратява запека.

 

Водата ви дава енергия. Ако се чувствате обезводнени и изтощени, опитайте се да пиете повече вода. Дехидратацията може да ви накара да се чувствате изтощени и изморени. Ако пиете достатъчно количество вода, ще помогнете на сърцето си да изпомпва кръвта по-пълноценно. А също така водата помага за доставянето на кислород до клетките, което е много важно за човешкия организъм.

 

 

По-малко стрес, благодарение на водата. Около 70-80% от мозъчната тъкан е вода. Ако се дехидратирате, тялото и мозъкът ви се стресират. Ако изпитвате жажда, това означава, че вече сте леко дехидратирани. За да намалите нивата на стрес в организма, най-добре е да държите чаша вода винаги около себе си, за да можете да пиете постоянно, още преди да сте изпитали силна жажда. До времето, в което човек се почувства жаден тялото му е загубило 1% от водните си запаси.

 

Ползите за кожата. Водата е по-важна от скъпата козметика. Това може да ви се струва странно, но наистина водата е много важна за кожата. Ако имате суха кожа, вероятно е защото не пиете достатъчно вода. Водата хидратира клетките и ви кара да изглеждате по-свежи и с по-хубаво лице. Освен това се подобрява циркулацията на кръвта и в кожата навлиза повече кислород.

 

Пиете ли достатъчно вода? Някои хора мислят, че ако пият по няколко чаши на ден, това е абсолютно достатъчно. Истината е, че не е точно така. Всичко зависи от това колко е натоварен човек, дали спортува активно, или не. За един  ден човек трябва да изпива поне литър и половина или два, но ако спортувате трябва да пиете повече вода. Безалкохолните напитки, кафето и чая, макар че са съставени почти изцяло от вода, също така съдържат и кофеин. Кофеинът може да действа като мек диуретик, който да попречи на водата да достигне до необходимото местоположение в тялото.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Mischeto
преди 9 години

Аз пия по около 7 литра :д(малко прекалвам :д)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия