Вредните храни предизвикват зависимост

2014-06-27 17:30:00
Вредните храни предизвикват зависимост
Снимка: freeimages.com

Наскоро бе световният ден на хамбургера и по този повод милиони от нас са отдали значимото на изкусителната и вкусна придобивка. За никого не е тайна обаче колко вредна може да бъда тя. Това се отнася не само за хамбургерите, но и за повечето бързи закуски, както и някои сладостни изкушения.

 

 

Най-интересното е, че колкото повече консумираме въпросните забранени храни, толкова по-вкусни ни изглеждат и сякаш не можем да спрем да ги искаме. Всъщност това не е само наше внушение, а е реалност. Последните изследвания на учени са установили, че хамбургерите, наденичките и като цяло богатите на сол, захар и мазнини храни предизвикват зависимост.

 

Сериозността на зависимостта е толкова голяма, че учени я сравняват с тази към наркотиците. Според тях повечето случай на затлъстяване всъщност са причинени от зависимостта ни към вредните храни, а най-странното е, че милиони от нас не подозират, че са зависими.

 

Констатирането на проблема всъщност станало случайно, докато неврологът д-р Пол Кени прави изследване, чиято цел е да покаже колко опасни могат да бъдат храните, богати на мазнини и захар, той се натъква на интересни резултати, които го подтикват да продължи експериментите си в друга посока.

 

За експеримента си д-р Кени разделил плъхове на три групи. Едните яли нормално количество здравословна храна, вторите ограничено количество бърза храна, а третите — неограничени количества от нея, включително мазни месни продукти, чийзкейк и шоколадови закуски.

 

При първите две групи плъхове не били констатирани вредни последици. Но тези, яли неограничено количество бърза закуска, станали супердебели. Тогава учените стимулирали по електронен път частта от мозъка, симулираща удоволствие и установили, че плъховете, който се хранят с неограничено количество бърза храна, имат нужда от все повече и повече от нея.

 

Резултатите от експеримента провокирали ученият да заяви: "Ако се употребява регулярно с години бързата храна може да се превърне в заместител на щастието и да доведе до зависимост".

 

Според доктор Кени на бързата храна мозъкът реагира по същия начин, както на наркотиците, затова е от изключителна важност да бъдем внимателни с нездравословните храни и да ги ограничаваме максимално много, за да не се стигне до зависимостта, която се лекува изключително трудно.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия