Как да защитиш косата си през лятото

2014-06-26 11:29:00
Как да защитиш косата си през лятото
Снимка: thinkstockphotos.com

През горещите летни месеци човек трябва да се грижи както за кожата си, така и за косата си. Тя също се нуждае от допълнителна UV защита, защото силното слънце може да я увреди.

 

Как се отразява лятото на косата?

 

 

През горещите летни месеци външните фактори действат изключително агресивно, като разрушават пигмента и кератина на косъма и го обезводняват. UV лъчите отслабват липидния слой на косъма, връхчетата се накъсват и косата става като слама.

 

Косата може да не изгаря от слънцето, така както кожата, но вятърът, солената вода и хлорираната вода в басейна оказват негативно влияние върху нея. Тя става по-суха, по-груба и по-чуплива. Също така е склонна към изсветляване, което може да бъде предотвратено, ако използвате подходяща козметика за коса. Препоръчваме ти шампиони, лосиони, маски и лакове за коса, които са предназначени за защита срещу лятното слънце.

 

Как действа слънцезащитната козметика за коса?

 

В нея се съдържат метални оксиди, които предпазват от прегряване, както и овлажняващи съставки – алое вера, жожоба, соеви протеини и пантенол. Слънцезащитните продукти за коса образуват невидим защитен филм около косъма, като го по този начин го предпазват от наслояването на сол от морската вода или на хлор от басейна. Косата става мека и не се заплита.

 

Когато излизаш навън, особено между 11.00 и 15.00 часа, задължително носи шапка, за да предпазиш косата си. Ако не обичаш шапките, напръскай гривата си със спрей с UV защита. И в двата случая ще осигуриш на косата си защита срещу UVA и UVB лъчите.

 

 

Освен слънцето, водата също може да навреди на косата ти. След плуване в морето по косата остават кристали сол, които я увреждат. Затова се старай винаги, след като излезеш от морето, да изплакваш косата си с прясна вода.

Водата в басейните може да не съдържа сол, но пък е хлорирана и може да промени цвета на гривата ти. Затова след басейн вземи една таблетка обикновен аспирин и я разтвори в един литър вода, след това накисни косата си в този разтвор за около час. Изплакни с чешмяна вода.

 

Косата се нуждае от допълнителни грижи, след като сте били цял ден под жаркото слънце. Измийте косата си с щадящи и осигуряващи влага продукти. Ако краищата на гривата ви са увредени, нанесете малко лак за коса, който временно ще реши проблема. При първа възможност обаче подстрижете връхчетата си.

 

Специалистите препоръчват да промените менюто си през лятото, за да бъде косата ви максимално красива и защитена. Наблегни на консумацията на храни, богати на витамини С и Е, както и на бета-каротин, които неутрализират свободните радикали. Богати на антиоксиданти са дребните плодове и зеленчуци /боровинки, грозде, кайсии, броколи и спанак/.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия