Какво трябва да знаеш за цистита и как да се предпазиш?

2013-12-04 13:30:00
Какво трябва да знаеш за цистита и как да се предпазиш?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всяко момиче е слушало досадните съвети на майка си „пази си кръста, стой на топло". Това постоянно повтаряне на майките ни, от една страна е изключително досадно, но от друга съвсем правилно. Особено през зимата и студените месеци е важно да се пазим с бодита, клинове и други досадни дрехи, защото циститът не би ни подминал.

 

Първи симптоми. Най-често първият симптом, който ни казва, че нещо не наред, това е честото уриниране. Може да бъде болезнено или затруднено, може да усещаш парене или щипане. Може да имаш усещане, че пикочният ти мехур е пълен, а той всъщност да не е. Зачервяване, болка, сърбеж, това са част от неприятните признаци, че имаш възпаление на пикочно-половата система.

 

Ако не се лекува, циститът може да стане хроничен. Той се характеризира с по-леки симптоми, но периодични. Неразположенията от острия цистит настъпват бързо и са по-силни.

 

Ако вече си страдала от цистит, лесно ще го разпознаеш, защото симптомите трудно могат да се объркат. Но това не значи, че не трябва да посетиш лекар. След изследване на урината може да се сложи окончателна диагноза, защото се изследва дали има определени бактерии в урината.

 

 

Причините да се разболееш от цистит могат да са разнообразни – настинка, замърсена околна среда, заразяване след медицински манипулации или полов акт. Може да хванеш цистит и поради гинекологични или бъбречни заболявания, от прием на някои медикаменти.

 

Превенция и лечение. Всеки човек може да се разболее от цистит, най-често от него страдат жените. За да намалиш вероятността да се разболееш от цистит, трябва да избягваш изкуствени материи за бельото си и да избираш памучно. Зимата и през студените месеци, не носи къси дрехи, а се обличай добре. Спазвай висока интимна хигиена, особено в дните на менструация. Ако страдаш от запек, опитай се да се справиш с него възможно най-бързо, защото той може да е причина за цистит.

 

Обикновено жените са най-податливи на тази инфекция, но някои са по-податливи от други. Обикновено това е заради по-късият канал на уретрата. Бактериите преминават по-лесно и тези жени са по-уязвими.

 

Съществуват и други предразполагащи фактори като: намален имунитет, хронични възпалени огнища, прекарани инфекции, твърде чести сексуални контакти.

 

Запомни, че не трябва да използваш сапун вместо специални интимни гелове. Не ходи с гол кръст, когато навън е студено, нито с обувки, които не топлят. Пий много течности, сменяй редовно превръзките и тампоните, когато си в менструация. Носи памучно бельо, което ти е удобно, а не изкуствено и тясно, което се впива. След секс трябва да ходиш по малка нужда и да взимаш душ.

 

Това са няколко съвета, които биха ти помогнали да се предпазиш от тази коварна болест. Ако имаш симптоми не забравяй, че трябва да посетиш лекар. Ако циститът не се лекува, става хроничен и това е доста неприятен проблем.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия