Коварните болести на лятото

Лятото е любимият сезон на повечето хора. Всеки отива някъде на почивка - море, планина, в чужбина. Но лятната почивка може, освен едно приятно изживяване, да бъде и придружена с проблеми. Лятото е сезонът на стомашно-чревните инфекции. Хепатитът

2010-07-06 20:11:47
Коварните болести на лятото
Лятото е любимият сезон на повечето хора. Всеки отива някъде на почивка - море, планина, в чужбина. Но лятната почивка може, освен едно приятно изживяване, да бъде и придружена с проблеми.

Лятото е сезонът на стомашно-чревните инфекции. Хепатитът се хваща много по-лесно през летния сезон, когато човек обича да похапва навън, особено на плажа. Често се случва човек да си купи царевица на плажа, или сладолед, или разхлаждаща напитка или някой хот-дог, но никога не може да бъде сигурен дали продавачът спазва нужната хигиена. Често човек няма къде да си измие ръцете, забравил и мокри кърпички или почистващ гел, и похапва с мръсни ръце, което крие доста рискове.

Хепатит А се пренася изключително лесно чрез замразените храни и напитки, защото е устойчив на ниски температури. Плодовете и зеленчуците също са потенциални преносители на микроби, затова е задължително да се мият преди консумация.

Летните заведения рядко поддържат нужната чистота и хигиена, затова човек трябва да се старае да яде колкото се може по-рядко навън.

За да се зарази човек с хепатит, не е нужно това да става посредством храните и напитките. Има и друг начин - замърсената вода. В последно време все повече хора отиват на почивка на палатки или с каравана и използват вода от близкото изворче или рекичка, без да се знае дали тя е подходяща и дали не е замърсена. Но все пак човек отива някъде, за да си почине, а не постоянно да мисли дали няма да се зарази и по този начин не да си почива, а да се натоварва и изнервя излишно.

Вариант човек да се предпази от Хепатит е като се ваксинира. Ваксината е подходяща предимно при деца до 18-годишна възраст. Има и комбинирана ваксина срещу Хепатит А и Б, тя е подходяща за всички, които не са боледували от хепатит и които са родени преди 1992 година. Родените след тази година за ваксинирани след раждането си. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия