Ябълковият оцет - извор на красота

2014-07-07 17:30:00
Ябълковият оцет - извор на красота
Снимка: freedigitalphotos.net

Ферментиралият сок от ябълки дарява здраве и младост. Още Хипократ препоръчвал ябълковия оцет за унищожаване на бактерии и микроби, древните египтяни лекували инфекции, индийците - рани, а Клеопатра пазела тънка талия и гладка кожа.

 

Всички полезни вещества в ябълките отиват и в оцета. В киселата течност има много ценни за здравето минерални вещества, микроелементи, аминокиселини. Богата е на витамини А, В1, В2, B6, В12, С. Съдържа фосфор, калций, магнезий, калий, флуор, сяра, силиций, желязо, манган, мед, селен, цинк, натрий, фосфор, хлор.

 

Ябълковият оцет наистина разкрасява! Киселата течност възстановява естествения баланс на pH на кожата, овлажнява и я подхранва. Лицето се обтрива с памучен тампон, напоен с ябълков оцет, като се избягва зоната около очите. Може да се добави и към домашни маски с хума или студени билкови отвари.

 

Ябълковият оцет чисти кожата от мръсотията и мастните натрупвания, разтваря грима, дезинфекцира. От разреден с вода едно към десет се получава тоник за лице, с който кожата може да се обтрива веднъж дневно. Пилинг маска се получава от по една лъжица мед, сол и оцет. Двуминутен масаж с тази смес е достатъчен за сияйно лице. За мазна кожа четири супени лъжици оцет се смесват с по две мед и овесено брашно.

 

 

При суха кожа се забъркват по една лъжица оцет, сметана, мед и един жълтък. За чувствителна ябълковият оцет се смесва с малко вода и овесена каша. Освежаваща маска за всеки тип кожа се прави, като към настъргана краставица се добавят зехтин, жълтък и оцет. Чудесен домашен крем се получава от равни части ябълков оцет и зехтин. Пъпки и черни точки се изпаряват, ако три намачкани ягоди се накиснат в чаша ябълков оцет за два часа. При акне ябълковата течност се смесва със зелена хума.

 

Кожата на тялото се хидратира и подхранва, ако във ваната се прибави чаша оцет. Полезно е и гъбата за баня да се потопи в разредената течност. Оцетът се просмуква през кожата, регулира кръвообращението и глади целулита.

 

Ябълковият оцет прави чудеса с косата. Помага є да стане по-блестяща, регулира рН на скалпа, премахва пърхота, почиства добре и лекува косопад. Но не е подходящ за боядисани коси, тъй като може да отмие цвета. След като се измие с шампоан и балсам, косата се изплаква с разтворен във вода оцет. Може и да се добавят по две супени лъжици ябълков оцет към шампоана веднъж седмично.

 

Ябълковият оцет е еликсир, но трябва да е истински - 100% чист. На етикета не трябва да присъстват никакви Е-та. Ако има утайка на дъното на бутилката, това е знак за истински оцет. Няколко пъти по-скъп е от обикновения и може да се намери в диетичните магазини.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия