Манго - най-консумираният и полезен плод в света

2014-06-11 13:15:00
Манго - най-консумираният и полезен плод в света
Снимка: thinkstockphotos.com

Мангото, известно още като „ябълката на тропиците“, е най-консумираният плод в света. Статистиката показва, че хората по света ядат манго десет пъти повече от ябълки и три пъти повече от банани. В България обаче нещата не седят така, най-вероятно, защото не сме добре запознати с плода и неговите изключително полезни качества.

 

Как да се консумира?

 

Препоръчителната консумация на мангото е в прясно състояние. Когато избирате на пазара, насочете се към полумеките плодове с гладка повърхност. Мангото не бива да има зелени участъци, защото това показва, че все още е зелено, нито черни, защото това показва, че е презряло. Ако все пак си вземете неузряло манго, може да го оставите да узрее у дома на стайна температура.

 

 

Какво съдържа мангото?

 

Плодът е богат на натрий, витамини от група В и Е, бета каротин, магнезий, калций, калий, желязо и мед. Не съдържа наситени мазнини и холестерол. Също така мангото е богат източник на антиоксиданти – полифеноли, танини, каротиноиди, кетахини, флавоноиди и др. Може да се консумира прясно, консервирано, сушено, на сок или нектар, или като гарнитура на месо.

 

В 100 грама манго има 66 калории, 0.6 грама белтъчини, 0.4 грама ненаситени мазнини, 2 грама фибри и 15 грама въглехидрати.

 

Плодът е изключително полезен, защото подобрява дейността на бъбреците и стомашно 0 чревния тракт, нормализира кръвното налягане, защитава кожата от вредните външни въздействия и я прави свежа и гладка, също така укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от сърдечносъдови заболявания.

 

История.

 

Мангото е плодът на дървото манго, род тропическо растение. Култивирано е през IV-V век пр. н.е. в Индия. Пет века по-късно достига до Африка, а по време на колониалния период се появява и в Америка. В момента най-големите производителите и износители са Тайланд, Китай, Виетнам, Бангладеш, Мексико, Бразилия, Пакистан и Индонезия. В Индия има свръхконсумация на манго и поради тази причина почти не се изнася за други държави.

 

 

Името му произлиза от тамилската дума mangkay или man-gay. Когато португалските търговци се заселили в западна Индия, те променили името на manga.

 

Плодовете узряват доста бавно – от 3 до 6 месеца, като преминават през зелен, жълт, оранжев и червен цвят. Мангото се бере, докато е още зелено и това е причината да остава неравномерно оцветено.

 

Има над 1 000 сорта манго, като най-известният е Mangifera indica.

 

Подходящо ли е мангото при диета?

 

Плодът не съдържа наситени мазнини и холестерол, има среден гликемичен индекс 56, засища изключително много и стимулира храносмилането. Това го прави подходящ за голяма част от диетите, но не бива да се прекалява с неговата консумация, защото е богат на въглехидрати.

 

 

Любопитно.

 

По време на празници жителите на Индия украсяват вратите на домовете си с мангови листа, вързани едно за друго. Те смятат, че мангото им носи късмет и положителни емоции.

 

Повечето от вас сигурно са забелязали, че мангото често е част от различни козметични средства – кремове, шампоани, маски и др. Ако редовно консумирате този плод, вие ще се предпазите кожата си от преждевременната поява на бръчки и ще стимулирате обновяването на клетките на епидермиса.

 

Листата от манговото дърво се смятат за отровни и могат да бъдат смъртоносни за животните. Не бива да се използват за палене на огън, защото отровните пари дразнят белите дробове и очите.

 

По време на сватба се разпръскват листата на мангото, за да се пожелае на младоженците да имат плодовит брак.

 

Ботанически роднини на мангото са фъстъците, отровния сумах, кашуто и ямайската слива. Индусите имат обичая по време на свещените дни да натъркват зъбите си с клончета от мангово дърво.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия