Един от най-полезните плодове - мангото

У нас все още се знае много малко за  един от най-екзотичните тропически плодове - мангото.  Статистиката показва, обаче, че той е най-консумираният плод в света. Дървото Манго расте в Югоизточна  Азия на територията на Индия, П

2011-06-03 16:07:10
Един от най-полезните плодове - мангото
У нас все още се знае много малко за  един от най-екзотичните тропически плодове - мангото.  Статистиката показва, обаче, че той е най-консумираният плод в света.

Дървото Манго расте в Югоизточна  Азия на територията на Индия, Пакистан и Бангладеш.
Мангото е много високо дърво, което достига до 35-45 метра и е  вечно зелено.  Плодовете му са близки по големина до лимона и имат форма близка до тази на крушата. Те узряват доста бавно.

Мангото се отглежда  масово във всички тропически зони в света.  Днес основни производители и износители са Китай, Индонезия, Тайланд, Филипините,  и др.
Има доста видове манго, като по-известни от тях са ‘Алфонсо’, ‘Кондо’ и ‘Томи Аткинс’.

Според специалистите, в 100 гр. манго се съдържат 66 ккал, 0,6 г белтъчини, 0,4 г  ненаситени мазнини, 15 г въглехидрати и 2 г фибри.  Мангото може да бъде консумирано в най-различни варианти - като свежо, консервирано, във вид на сок/нектар, сушено, замразено и дори във вид на туршия.  

Що се отнася до  качествата на екзотичния плод,  от него има много здравословни ползи.  Установено е, че тропическият плод  съдържа почти всичко, което е нужно на организма ни, за да може той да функционира добре - почти всички витамини, голямо количество витамин С и провитамин А. В състава му влизат и широк кръг минерали  и антиоксиданти.

Наскоро е направен тест и е доказано, че мангото  регулира теглото и холестерола, както и метаболитните процеси в организма.  Доказано е, че за 10 седмици с него могат да се свалят 10 кг, без никакви други диети.

Сега учени се опитват да разработят препарат за отслабване на основата на мангото. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия