Митовете за пиенето на вода [част първа]

2014-06-04 18:19:00
Митовете за пиенето на вода [част първа]
Снимка: freeimages.com

Всеки един от нас е наясно, че водата е изключително важна за нашето нормално развитие. Неведнъж сме чували, че приемайки необходимото количество вода ще бъдем не само здрави, но и красиви и действително е така. От друга страна обаче има доста митове по отношение консумирането на вода, за които оставаме неинформирани, поради което решихме да ви споделим истината за тях.

 

 

1. Когато устати ти пресъхне си дехидратиран

 

Може би всеки един от нас е чувал изказването, че когато си жаден, означава, че вече си се дехидратирал, истината обаче е малко по-различна. Когато устата ни засъхне и се чувстваме жадни всъщност сме едва на 1 % дехидратирани и тялото ни започва да ни подсеща, че е време да направим нещо по въпроса. Главоболието, умората и липсата на концентрация са другите знаци. Опасните ефекти от дехидратацията се появяват само когато сте загубили най-малко 5 на сто от водата в тялото си — това е вероятно да се случи, ако не ядете и не пиете нищо с дни. Но, все пак ако се почувствате адски жадна, изпийте нещо, за да не се стига до главоболието и по-сериозните симптоми.

 

2. Пиенето на вода е задължително преди, по време и след тренировка

 

Масова схващане е, че приема на вода е особено задължителен преди, по време и след тренировка, затова честа гледка е във фитнесите да виждаме хора с бутилки вода. Според експерти обаче всичко това не е необходимо, тъй като резултата ще бъде по-потна тениска. Добро решение е да заложите на течностите едва след като приключите с тренировката. Ето какво заявява Рон Моан по този въпрос: „Няма нужда да се пие вода по време на извънредна половинчасова тренировка или докато правиш аеробика. Компенсирайте загубата на вода след това с пресен сок или чаша чай.“

 

3. Водата винаги е полезна

 

Безспорно водата е изключително полезна, но както с всичко, така и с нея трябва да внимаваме, защото ако прекалим с нея може да си навлечем неприятности. Когато приемаме прекомерно количество вода, солта в тялото ни се разрежда. Това може да доведе до умствени смущения, гърчове, кома и дори смърт. До това състояние може да стигнеш само ако пиеш над литър и половина на всеки час. То се наблюдава при ревностни спортисти, които постоянно пият вода по време на продължителните си тренировки и при хора с определени заболявания като например диабет.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия