Какво трябва да знаете за шампоаните?

2014-06-02 19:30:00
Какво трябва да знаете за шампоаните?
Снимка: freedigitalphotos.net

Изборът на шампоан може да е доста трудно. Когато отидете в козметичен магазин, на щанда с шампоаните има доста голямо изобилие. Десетки марки и десетки видове шампоани за обем, за къдрава, чуплива, права, мазна, суха и каква ли не още коса. Понякога това може доста да ви обърка и да се чудите кой шампоан е най-подходящ за вас. Наистина ли те са толкова различни. Сега ще поговорим именно за шампоаните.

 

Това, което не знаете е, че всеки шампоан съдържа поне малко балсам. Има някои специални шампоани, които са 2 в 1 и на опаковката е посочено, че това е шампоан и балсам. Но истината е, че дори обикновените шампоани съдържат малко количество балсам. Ако имате по-тънка и слаба коса, вие нямате нужда от прекалено много балсам, защото той ще я утежни и ще я кара да се омазнява още по-бързо.

 

Мазна и суха коса. Мазната коса е следствие от по-голямо количество мазнина, която се отделя от кожата на главата. Такъв тип коса има нужда от шампоан, който отстранява излишното омазняване и хидратира косата и скалпа. Ако имате суха коса, тя най-вероятно е следствие от някакво увреждане. Ако имате такава коса, трябва да я възстановите с масла и протеини. Търсете шампоан, който съдържа такива съставки.

 

 

Укротяване. Има шампоани, които са предназначени да укротят косата ви като я направят по-права и я пригладят. Сигурно не знаете, но те съдържат съставки, които стоят като покритие на косъма. Най-често това са силикони или масла. Те сами по себе си не могат да изправят косата ви, но ще помогнат това да се случи по-лесно, когато включите сешоара или пресата.

 

Обем. Повечето хора вярват, че един шампоан може да направи косата им по-обемна. Истината е, че няма такова нещо. Шампоаните за обем са създадени така, че да отварят корена на косъма. Но това може да увреди косата ви.

 

Шампоани за силно почистване. Вероятно това ви звучи добре, защото си представяте дълбоко почистване. Истината е, че такъв шампоан може да увреди косата ви. Малко хора наистина се нуждаят от такъв шампоан. Избягвайте такива шампоани, особено ако сте с боядисана коса.

 

Шампоан за боядисана коса. Тези шампоани са създадени, за да удължат живота на цвета ви. Най-добре е да проверявате ph на шампоана, защото то показва каква е киселинността на продукта. Най-добре е да търсите шампоан с ph 4.5-5.5, за да предотвратите изсветляването на цвета.

 

Сух шампоан. Този шампоан е най-често под формата на спрей. Използва се за „спешни случаи“, когато искате да освежите вида на косата си, а нямате време за миене и прическа. Нанася се само в корените и изтегля излишната мазнина от косата, като дава чист вид.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия