Полезните бактерии в стомаха определят дали ще надебелеем

2014-06-23 20:08:00
Полезните бактерии в стомаха определят дали ще надебелеем
Снимка: Dreamstime

Наднорменото тегло е един от най-големите проблеми на днешното общество. Освен, че застрашава красотата ни, което пък влияе на самочувствието и социалните ни контакти, наднорменото тегло може да ни донесе и множество здравословни проблеми. Мнозина от нас полагат доста усилия, за да се справят с проблема, но често всичко приключва доста бързо, оставайки да се чудим, защото толкова бързо трупаме тегло.

 

 

Е, учени от Университета Емори в САЩ са се заели със задачата да намерят отговора именно на този въпрос. Множество изследвания и експерименти им помогнали да установят, че една от главните причини за надебеляването всъщност са полезните бактерии в стомаха ни.

 

"Хората пълнеят, защото ядат повече. Но това не е само защото храната е евтина и леснодостъпна. Оказва се, че причина за това е и промяната в баланса на полезни бактерии", обясняват учените пред списание Science.

 

Според специалистите, точна те са отговорни не само за обработването на храната, която приемаме, но и за нивото на апетита ни. Резултатите от изследванията показали, че хората, които са с нормално тегло и тези, които са с излишни килограми, имат различен състав и обем на полезната микрофлора в стомасите си.

 

Учените са установили, че когато се променя видът и количеството на полезните бактерии, настъпват и промени в тялото. Променят се показателите на различни функции на тялото, което от своя страна води до появата на високо кръвно, холестерол и инсулин в кръвта. Нарушенията в състава на микрофлората в стомаха води до промяна в обмяната на веществата в целия организъм, а освен това увеличава и апетита, категорични са авторите на изследването.

 

В заключение, учените споделят и една обнадеждаващата информация, а именно че всеки един от нас може да контролира микрофлората в стомаха си и по този начин да ограничи апетита си. За целта, те съветват редовно да консумираме храни, които съдържат про- и пробиотици, защото именно те позволяват микрофлората да се поддържа в нормалното ѝ състояние.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия