Кои храни да изберем, за да останем хидратирани през лятото

2014-06-10 20:01:00
Кои храни да изберем, за да останем хидратирани през лятото
Снимка: freeimages.com

Ето, че броени дни ни делят от парещите лъчи на приятното лятно слънце, което ще гали телата ни, докато се излежаваме на красиви плажове, полъхвани от освежаващи бризове. За да бъде идилията пълна, изключително важно е да сме в добра кондиция и здраве, поради което е важно да включим в менюто си храни, които да могат да хидратират тялото ни в сезона, когато най-бързо изразходваме запасите си. Ето и няколко подходящи храни:

 

 

Краставица

 

Краставицата може да се приеме за летния заместите на водата, тъй като 95% от нея всъщност са вода, така, че дали ще изпиете чаша вода, или пък ще похапнете чаша с резенчета краставица, няма особено голямо значение. Освен това краставицата ще ви достави и скромна, но важна порция фибри, както и витамин C.

 

Ягоди

 

Ягодите определено са сладкото изкушение на лятото. Комбинацията с шоколад ги прави повече от апетитни и желани, но дори и без него те остават все така вкусни. Едва ли много от вас знаят, но те са с рекордно съдържание на вода цели 91%, също така, те ни доставят много витамин С и също ни снабдяват с фолат, витамин В, който е есенциален за растежа на новите клетки.

 

Тиква

 

Още едно силно богато на воден запас растение. 88% от тиквата, всъщност са вода. Чаша сготвена тиква покачва с 400% дневната ви доза витамин А ( помага за здравето на очите). Тази тиква има и здравословна доза витамин С, както калий и магнезий, така че замислете дали да не я включите в менюто си.

 

Диня

 

Динята определено е още един любим летен плод на мнозина от нас. Добрата новина е, че тя е лека и 92% от нея са вода, което я превръща в една от най-добре хидратиращите храни. Като бонус, тя е и добър източник на витамин С. Когато е червена (понеже има оранжеви и жълти дини), тя съдържа ликопен, антиоксидант, който може да ви предпази от заболяване на сърцето или някои видове рак.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия