Научи повече за наркотиците, за да ги намразиш! [част първа]

2014-05-26 15:32:00
Научи повече за наркотиците, за да ги намразиш! [част първа]
Снимка: thinkstockphotos.com

Всеки е чувал за марихуана, повечето млади хора дори са я опитвали, но какво всъщност знаеш за нея?

 

Хашишът, марихуната и тревата най-често се смесват с тютюн и след това се завиват под формата на цигара. Има хора, които предпочитат да си направят „весели кексчета“ и слагат хашиша или тревата в продуктите за мъфини. Другият вариант е тревата да се изпие под формата на чай или билково мляко.

 

Тревата произлиза от растение с латинското название Cannabis Sativa, накратко – канабис. Марихуаната се получава, когато се изсушат върховете на женското растение и се наронят. Когато се пресова смолата от растението на блокчета или резенчета се получава хашиш. Има специален процес чрез който се извлича хашишово масло, което е със изключително концентрирана съставка.

 

 

Канабисът се употребява по различни начини. На повечето места това е просто растение, чиито нишки се използват за правене на въжета и дрехи повече от 12 000 години. Някои фермери го отглеждат като преграда срещу вятъра. Преди 5 000 години в Китай открили, че растението има лечебни свойства. През 1930 година в САЩ канабисът е забранен, други държави следват примера на Щатите. През 60-те и 70-те години употребата му се разпространява и в България. След 90-те години все повече хора пушат трева въпреки забраната. Статистиката показва, че марихуаната и хашишът са най-употребяваните незаконни наркотици към момента.

 

Т.нар. „джойнт“ всъщност е цигара, направена от канабис, марихуана или хашиш. Ефектът се усеща няколко минутки след първото дърпане и трае между 2 и 4 часа. Хашишът и тревата, които се приемат под формата на „весели кексчета“, започват да действат след около час, което крие рискове, защото доста младежи прекаляват с консумацията им и предозират.

 

Канабисът е нелегален наркотик и неговото притежание, отглеждане и разпространение се наказват според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Цената му е от 5 до 25 лева за грам в зависимост от неговото качество, което се определя от концентрацията на THC. Колкото по-топъл е климатът, където се отглежда канабисът, толкова повече активна съставка съдържа.

 

След употреба на канабис настроението на човек се повишава и той има усещането, че е избягал от сивото ежедневие и всичко около него е по-хубаво и розово. Някои хора получават зрителни халюцинации и нарушаване на краткосрочната памет. Затова доста от тях не помнят какво точно се е случило, докато са били напушени. Канабисът засилва усещането на преживяната в момента емоция, като тя може да бъде положителна или отрицателна. Затова, ако пушите, докато нямате настроение, възможно е да се сдухате още повече. Ако обаче ви е весело, със сигурност ще ви стане още по-забавно. Цветовете също се променят и стават по-интензивни, а музиката – по-динамична. След като премине ефектът от наркотика, се появяват вторичните или т.нар нежелани ефекти като чувство на глад, разсеяност, раздразнителност и т.н.

 

 

Голяма част от тийнейджърите имат интерес към канабиса, защото е се намира лесно и защото според тях не е чак толкова вреден, а дори е полезен, ако се пуши в ограничени количества. Наскоро направено проучване показва, че канабисът е най-често употребяваното психоактивно вещество сред българските младежи – 27.1% от учениците от 9 до 11 клас поне веднъж в живота си са пушили хашиш или марихуана. Средната възраст на първа употреба е между 16 и 17 години. Проучване сред студентите пък показва, че 32.9% поне веднъж през живота си са пушили, а 2.6% продължават да го правят повече от веднъж седмично.

 

Може ли човек да стане зависим?

 

Има разлика между физическа и психологическа зависимост. При първата тялото протестира и се съпротивлява, когато човек спре да пуши. Човек изпада в период на абстиненция, по време на който отслабва, не може да спи и се притеснява за всичко. Това се случва най-често при хора, които са пушили много време.

 

Психологическата зависимост се появява, когато човек постоянно мисли за наркотика и не се чувства истински, без да го е употребил. Това се случва при хората, които пушат всеки ден и то по няколко пъти. Психологическата зависимост е по-силна, когато човек използва канабиса, за да избяга от сивото ежедневие или защото не намира смисъл в живота. С течение на времето хашишът и марихуаната може да се превърнат в единствените важни за тях неща.

 

Втората част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Stan4o123
преди 9 години

Общо взето,не изтъкнахте нищо толкова негативно.Мнението ми е,че 3 водки или 20 цигари са доста по-вредни за организма от 3-4 дръпвания,а не се възприемат толкова неохотно,което е показателно какви илюзии прави дезинформацията.

DarthLord
преди 9 години

Дали ще ги мразя или не, това си е моя работа.

androidman
преди 9 години

от марихуана няма как да предозираш

Sadbringer
преди 9 години

Между това да си наркоман и да пушиш трева разликата е от земята до небето.

papugai
преди 9 години

Ако не валеше сега, щях да изляза да се напуша.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия