4 заблуди за тютюнопушенето

2013-10-27 18:43:00
4 заблуди за тютюнопушенето
Снимка: sxc.hu

Цигарите, колкото и да не ни се иска да признаваме са част от ежедневието на доста тинейджъри. Много от тях започват от чисто любопитство, други, защото искат да са модерни, а трети, защото търсят повече социални контакти. Каквато и да е причината, убедени сме, че има далеч по-малко вредни начини да постигнат желаните резултати и в тази връзка сме подготвили най-често срещаните заблуди, сред подрастващите, които могат да им навредят.

 

 

Леките цигари не са вредни

 

Много от тийновете решават да опитат от по-леките цигари, за да задоволят любопитството си, смятайки, че те са по-малко вредни. Това е голяма заблуда. Леки, далеч не значи безвредни, дори напротив, те са също толкова вредни, защото към цигарите с ниско съдържание на катрани и никотин се пристрастява по-лесно и по-бързо. Именно те са причина за високия процент на пушачи сред тийнейджърите.

 

Ако не вдишваш дима не е вредно

 

Друга заблуда на която се опират много хора е че тютюнопушене, без вдишване на дима не е вредно. В това има известна логика, до моментът, в който не разберете, че вие се явявате пасивни пушачи. Защото димът, които не сте вдишали от цигарата, отива в пространството и в комбинация с дима от тлеещата цигара попадат в организма ви докато дишате. Всички сме наясно колко е вредно пасивното пушене, така, че недейте да се заблуждавате, че ако не гълтате дима, пушенето няма да ви навреди.

 

Цигарите премахват напрежението

 

Много хора използват цигарите, за да се отърват от напрежението и стреса, вярвайки че цигарите са способни да им помогнат. Всичко това обаче е една огромна лъжа, защото никотинът, както алкохолът и кофеинът не успокояват, а точно обратното - възбуждат нервната система. Това е така, защото никотинът предизвиква изхвърлянето на адреналин, а в резултат на това се повишава и кръвното налягане и нивото на захар в кръвта, а сърцебиенето се ускорява.

 

Наргилето не е толкова вредно, колкото цигарите

 

Много от хората смятат, че пушенето на наргиле е по-малко вредно, защото водата, през която минава димът, го прочиства. Това на практика е така, но с малката подробност, че единствено едрите твърди частици се премахват, което прави вдишването на дима по-лесно, в резултат на което малките частици, които остават в дима попадат по-дълбоко в белите дробове. Според специалисти пушенето на наргиле се равнява на 40 изпушени цигари.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
SprayPaint
преди 10 години

Прочети заглавието!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия