Причини за лошия дъх

2014-05-26 17:30:00
Причини за лошия дъх
Снимка: freedigitalphotos.net

Страдате ли от лош дъх? Притеснява ли ви неприятното усещане и липсата на свежест в устата? Много тийнейджъри страдат от този неприятен проблем. А ако става въпрос и за целувки, вече всичко е още по-сложно. Трябва да имате свеж и приятен дъх, за да не отблъснете човека срещу вас. Лошият дъх не винаги означава лоша хигиена. Сега ще си поговорим повече за този проблем.

 

Къде е причината? Не е нужно да имате лоша хигиена, за да страдате от лош дъх. Това не значи, че не си миете зъбите редовно и качествено. Понякога причините се крият по-дълбоко. Една възможна причина за лошия дъх е изсушаването на устата през нощта. Когато спите, организмът произвежда по-малко слюнка, а устата се изсушава. Това позволява бактериите в устата да се развиват по-бързо и съответно дъхът ви да е далеч от свеж.

 

През деня слюнката отмива остатъците от храната, която сте изяли, но вечерта слюнката намалява. Тя не може да овлажнява устата ви и всички микроскопични остатъци от храна остават по зъбите ви. Старайте се да миете зъбите си качествено сутрин и вечер.

 

 

Лош дъх може да е следствие и от проблем със зъбите. Не е нужно да ви боли някой зъб, за да имате проблем с него. Понякога проблемите започват много по-рано, зъбът се разваля, но вие все още не усещате болка. Това може да е причина за лош дъх. Развалящ се зъб може да е причинителят на това толкова неприятно нещо.

 

Стомахът. Лошият дъх не е задължително да идва от устата, понякога виновник е стомахът. Ако ядете храни със специфична миризма като праз, лук и чесън, вероятно няма да имате свеж дъх след това. Те имат силен аромат, а разграждането им в стомаха причинява лош дъх в устата. Ако прекалявате с алкохола, това също може да е причина за лош дъх.

 

Повечето хора прибягват до дъвки, ментови бонбони и спрейове, които се борят с лошия дъх, но ефектът е временен. Дъвките могат да освежат дъха ви, но само докато ги дъвчете. Те няма как да изкоренят причината за лошия ви дъх, която се крие в стомаха. Затова най-добре избягвайте храни със силен аромат като лук, чесън, някои специфични подправки и екзотични ястия. Други причинители на лош дъх са рибните продукти, кафето и гладуването.

 

Лошият дъх и пушачите. Тютюнопушенето намалява слюноотделянето, което води до задържането на хранителни остатъци в устната кухина. Освен това, когато пушите по зъбите и езика ви се образуват налепи от никотин и катрани, които не могат да се изчистят докрай. Освен, че зъбите ви пожълтяват, в следствие на тези фактори се появява лошия дъх.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Minwu
преди 9 години

с две думи: лоша диета :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия