Кои са най-популярните митове за кожата?

2014-05-15 18:03:00
Кои са най-популярните митове за кожата?
Снимка: freedigitalphotos.net

За да бъдем красиви, на първо място трябва да сме здрави. Всяко момиче иска красива кожа и повечето са склонни да правят какво ли не в името на това да нямат акне, да имат свежо излъчване и да сияят. Но понякога не е лесно. Днес ще развенчаем няколко мита, които засягат най-големият орган в човешкото тяло – кожата.

 

Мит 1: Солариумът е безвреден, защото не съдържа UVB лъчи. Със сигурност знаете, че слънцето е вредно за кожата, води до изгаряне, състаряване, в някои случаи дори до рак. Но какво знаеш за солариума? Някои хора смятат, че той е безвреден, защото няма UVB лъчи. Проблемът е, че ако отидете на такава процедура, не можете да избягате от не по-малко вредните UVA лъчи, които проникват на дълбоко в кожата и също причиняват преждевременно остаряване и рак.

 

Мит 2: Колкото по-висок е факторът на слънцезащитния крем, толкова е по-добра защитата от вредното влияние на слънцето. Ултравиолетовите лъчи (UV) са три вида: UVA, UVB и UVC. UVA лъчите проникват доста на дълбоко в кожата и карат кожата ви да потъмнява. Тези лъчи също така могат да причинят пигментационни петна, могат да състарят кожата и да причинят рак.

 

 

Слънцезащитните кремове, в по-голямата си част,  могат да повлияят на вредното влияние от UVB лъчите. Най-добре е да четете внимателно етикета на продукта преди да го закупите, за да сте наясно дали той защитава и от двата вида лъчи – UVA и UVB. Най-добре е да използвате слънцезащитен крем с фактор над 15.

 

Мит 3: Няма нужда от слънцезащитни продукти, когато е облачно. Всъщност това изобщо не е вярно. Дори в облачните дни, има вредно влияние от ултравиолетовите лъчи. Ако сте на плаж в облачно време, нанасяйте слънцезащитен продукт. Дори да пише, че продуктът е водоустойчив, след излизане от водата, нанасяйте отново. На всеки два часа се мажете пак.

 

Мит 4: Скъпите продукти са най-добри. Това също не е вярно. Понякога и по-евтината козметика може да бъде ефикасна и да ви влияе добре. Това, което трябва да ви ръководи при избора на продукт е съставките. Избягвайте продукти със силикон, парабени и прекалено силно ароматизирани продукти. Те могат да причинят алергии. Най-добре е да прецените каква кожа имате: мазна, суха, нормална, смесен тип и да избирате козметиката си, според това.

 

Мит 5: Шоколадът е причина за акне. Това е още един мит, в който повечето тийнейджъри вярват. Те смятат, че похапването на сладко има общо с пъпките. Истината е, че няма. Ако имате акне, то е защото сте в тази възраст. Най-често то отшумява с пубертета, без значение колко сладко ядете. Съветът ни е да се консултирате с дерматолог, който да ви назначи терапия и подходяща козметика, а не да ограничавате шоколада с надежда акнето да изчезне. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия