Защо витамин D е важен за организма?

2014-05-24 17:04:00
Защо витамин D е важен за организма?
Снимка: freeimages.com

Какво знаете за витамин D? вероятно сте чували, че той е жизненоважен за човешкия организъм. Това е напълно вярно. Витамин D се синтезира от кожата, благодарение на слънчевата светлина. Сега ще се постараем да ви запознаем по-добре с този така важен елемент и ще ви разкажем повече за него.

 

Здрави кости. Витамин D е от съществено значение за здравите кости, от ранно детство до дълбока старост. Той помага на организма да абсорбира калция от храната. Децата имат нужда от витамин D, за да имат силни кости и да растат здрави. Това важи и за тийнейджърството, когато младежите се развиват с много бързи темпове и растат много на височина.

 

Витамин D и отслабването. Изследвания са показват, че хората, които са с наднормено тегло често имат ниски нива на витамин D. Телесните мазнини пречат на витамин D да се усвоява в кръвта, което води до недостиг. Не е ясно дали самото затлъстяването води до ниско ниво на витамин D или други фактори влияят. Но едно малко проучване на диетолози предполага, че добавянето на витамин D към нискокалорична диета може да помогне на хората с наднормено тегло, с ниски нива на витамин D отслабнат по-лесно.

 

 

Ниските нива на витамин D и депресията. Витамин D играе роля в развитието и функцията на мозъка. Според проучване големи дози витамин D могат да намалят симптомите на лека депресия. Но други проучвания показват спорни резултати. Ние вярваме, че повече слънчеви дни биха ви разведрили в тежките моменти.

 

Как слънцето ви дава витамин D? Повечето хора получават витамин D от слънчевата светлина. Когато слънцето огрява кожата, тялото ви произвежда витамин D. Но вероятно имате нужда от повече от това. Хората със светла кожа могат да получат достатъчно витамин D ако прекарват по 10-15 минути на слънце, по няколко пъти седмично.

 

Витамин D и храната. Много от храните, които ядем, не съдържат много витамин D.  Но риби като сьомга, риба меч, скумрия са голямо изключение - и могат да осигурят добро ниво на витамин D в една порция. Други мазни риби като риба тон и сардини съдържат, витамин D но в много по-малки количества. Малки количества съдържат и храни като яйчен жълтък, черен дроб, зърнени храни и мляко.

 

Започнете деня с витамин D. Изберете своята закуска правилно и можете да получите значително количество витамин D. Повечето видове мляко са обогатени, включително и някои соеви млека. Портокалов сок, зърнени храни, хляб, кисело мляко и някои марки прясно мляко също често са обогатени с витамин D. Проверете етикетите, за да видите колко витамин D ще получите.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия