За или против разделното хранене ?

2014-03-17 19:33:00
За или против разделното хранене ?
Снимка: sxc.hu

Всеки един от нас е силно заинтригуван да води здравословен начин на живот, с оглед на факта, че здравето е едно от най-важните неща за човека. Липсата му нямам как да не се отрази на всички останали аспекти в живота на всеки от нас, тъй като, ако не сме здрави няма как да сме щастливи, продуктивни или каквото друго можем да си поставим за цел. Една от силно разпространените практики за водене на здравословен начин на живот е разделното хранене.

 

 

Тази практика има върли фенове, които всячески опитват да убедят останалите, че едва ли не е най-правилният и единствен начин за постигане на така желаната от нас цел. Дали обаче е така и до колко доводите на привържениците й са научно обосновани?

 

Разделното хранене най-общо представлява специално селектиране на храната, която можем да консумираме. Избирането на вида храна е необходимо, тъй като според създателя на теорията за разделно хранене, съществуват храни, които не могат да се усвояват правилно от човешкия организъм, когато се консумират в определени комбинации помежду си.

 

Това е така, тъй като за въглехидратите, белтъчините и мазнините са нужни различни ензими, които ги разграждат, което означава, че ако ги смесим храна богата на белтъци с такава богата на белтъчини, ще затрудним и дори е възможно да преустановим разграждането им в организма, според доктор Шелтън, който се смята за основател на теорията. Той споделя още, че част от неусвоените храни загниват в храносмилателния тракт, което всъщност ни причинява доста болести, които приемаме като алергии.

 

Част от другите учени обаче далеч не са съгласни с твърденията му и моментално му опонират с различни научни факти. Те заявяват, че явление като „гниене” в едно здраво човешко тяло не може да има, тъй като онези храни, които според доктора представляват „ товар” в организма и остават неусвоени, просто се придвижват, посредством мускулите на стомаха и по този начин отново се разграждат.

 

Относно алергиите също са непоколебими, обосновавайки се с научната истина, че причина за алергията е вещество в кръвта (хистамин), което се проявява в резултат на алергени. Според тях това няма връзка с начина, по който засегнатият от алергия пациент се храни.

 

Вие сами избирате на кого да се доверите. Факт е, че разделното хранене е от части полезно, тъй като основната му философия е хранене в по-малки количества, но по-често (7-8 пъти на ден). Не бива обаче да пренебрегвате, че доста от теорията за разделното хранене се крепи на псевдонаучни факти.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
BlackWings
преди 10 години

Това изобщо не е статия , която отговаря на заглавието " за или против" , защото е изключително едностранно представена и предубедено написана.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия