Какво не знаеш за протеиновите диети? [част втора]

2014-05-06 13:02:00
Какво не знаеш за протеиновите диети? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Вярвате ли, че можете да ядете пържоли, кюфтета, сирене и бекон и да отслабвате? Високо съдържание на протеини, ниско съдържание на въглехидрати планове като този на Аткинс могат да работят. Но трябва да имате предвид рисковете и ползите, преди да решите да опитате.

 

Рибата предлага здравословни мазнини. Рибата е заредена с протеини и почти винаги с ниско съдържание на мазнини. Дори и рибите, които имат повече мазнини, като сьомга и риба тон, са добър избор. Тези риби обикновено имат омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето. Повечето хора не получават достатъчно омега-3 мастни киселини. Хапвайте мазна риба поне веднъж седмично и няма да сбъркате.

 

Яйцата са евтина форма на висококачествен протеин. Яйцата имат много холестерол, но едно яйце на ден (или няколко яйца на ден-два) е безопасно количество за здравите хора. В жълтъка има доста холестерол и по-малко протеи, така че можете да се откажете от него за сметка на белтъка. Но дори и да не ядете жълтък, не забравяйте, че само една малка част от холестерола в храната попада в кръвта. Наситените мазнини и транс мазнините са по-склонни да се повишат нивото на холестерола в организма.

 

 

Опитайте соята. Протеинът не идва само от животни. Тофу, соеви бургери и други соеви храни са растителни източници на протеин. Освен това, яденето на 25 грама соев протеин дневно може да помогне за понижаване на холестерола.

 

Яжте повече бобови храни. Една чаша и половина бобови зърна има толкова много протеини колкото 100 г печена пържола. Заедно с протеина, фибрите в боба помагат да се чувствате сити по-дълго, а също и помага намалите LDL ("лошия") холестерол.

 

Нискомаслени млечни продукти, обогатени с калций. Мляко, сирене и кисело мляко ви дават протеини и калций за здрави кости и здраво сърце. Продукти с ниско съдържание на мазнини, обезмаслени или нискомаслени млечни продукти могат да ви помогнат да поддържате режима си с по-малко калории.

 

Пълнозърнести храни, повече фибри. Повечето високо протеинови диети ограничават зърнените храни, така че се уверете, че зърнените, които ядете си струват. Пълнозърнестите храни наистина имат полза, защото са богати на фибри. От тях ще получите фибри и други полезни хранителни вещества. Ако сте на път да закупите такива продукти, проверявайте етикетите и се уверете, че те не са с високо съдържание на захар или мазнини.

 

Оставете място за плодове и зеленчуци. Непременно включете плодове и зеленчуци във вашата диета. Те имат хранителни вещества, които не можете да получите в повечето други храни и те са толкова полезни, че заслужават място в чинията ви, дори и на високо-протеинова диета.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия