3 здравни мита, в които все още вярваме

2014-05-08 20:30:00
3 здравни мита, в които все още вярваме
Снимка: searchhomeremedy.com

Заблудите обхващат голяма част от живота ни, всъщност ако се замислим, именно чрез тях можем да опишем най-добре жизнения си път, а именно той е едно непрестанно разбиване на всички заблуди, в които отчаяно вярваме и чрез което разбиване откриваме себе си. За да помогнем да откриете себе си, а и за да спрете да вярвате в лъжи, които често могат да ви причинят неприятности, решихме да ви запознаем с няколко силно разпространени здравни заблуди, които нямат нищо общо с истината.

 

 

Порезните рани задължително трябва да НЕ се превръзват

 

Едва ли има някой от нас, който да не е чувал твърдението, че когато имаме порезна рана, то най добре е да не я превръзваме, защото тя се лекува най-добре открита, на въздух. Това твърдение е донякъде вярно, но в някой случаи може сериозно да ви навреди. Оставянето на раната на открито може да се приеме като добро решение единствено, когато тя е малка, стигне ли се обаче до дълбока порезна рана, то е абсолютно задължително след като я промиета да я превържете, тъй като колкото е по-дълбока раната, толкова е по-важно краищата й да са максимално доближени, за да зарасне, без да остане белег и да бъде предпазена от инфекции.

 

Когато тече кръв от носа, главата трябва да се наклони силно назад...

 

Друга силно разпространена здравна заблуда е, че когато спукате капиляр в носа и ви потече кръв, трябва да наклоните силно главата си назад, за да спрете кръвта. Какво обаче ще постигнете, ако го направите. Единственото и то силно казано полезно, е да предпазите дрехите си от кръвта, но се съмняваме в този случай да сте толкова притеснени именно за тях, а не за вас самите. В допълнение от една страна, кръвта може да попадне в дихателните пътища, а от друга – да затрудните съсирването й. Правилното действие е да се наклони главата напред и да се притисне ноздрата. Може в основата на носа да се сложи лед и да се тампонира с памук или салфетка.

 

Ако четете на слаба светлина, зрението се поврежда

 

Това е силно разпространен мит, но доста неоснователен. Със сигурност идеята за това твърдение е дошла, поради простата причина, че при четене на слаба светлина, очите се изморяват по-бързо. Това обаче далеч не значи, че те се повреждат, просто се намаля времето, през което ще може да четете, тъй като в тъмното мускулът на зеницата работи с все сила, за да осигури липсващата светлина. Затова макар и заблуда, този мит ви дава добър съвет, а именно избягвайте четенето при слаба осветеност, за да бъдете максимално производителни.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия