Как да имаме добро зрение ?

2014-05-05 13:01:00
Как да имаме добро зрение ?
Снимка: essentialsurvival.org

Последните изследвания сочат, че всеки пети има проблем със зрението. Технологиите, които ни заобикалят, колкото и да улесняват живота ни, толкова и вредят на здравето ни. Сред най-честите причини за увреждане на зрението е продължителното използване на компютър. В последните години, дори училището ни принуждава да го правим, затова решихме да ви предоставим няколко упражнения, чрез които да запазите доброто си зрение, без да приемате медикаменти или пък да носите очила. Ето ги и тях:

 

 

1. Без да движите главата си премествайте погледа. Според учени, най-добре въздейства следната комбинация — започвате от най-високата горна точка и преминавате към най-ниска долна. Повтаряйте упражнението поне 10 пъти.

 

2. Представяте си часовник на стената и отново, без да мърдате глава започвате на следите с поглед въображаемата стрелка. Упражнението се прави и в двете посоки и препоръчителната повторяемост е 10 пъти.

 

3. Заедно с първото упражнение може да добавите и следното, тъй като те са смислово еднакви, но заедно дават по-голям ефект. Освен в посока от горе на долу, местете погледа си във всички възможни, но с условието, че движението е праволинейно, или иначе казано от най-лява към най-дясно точка и обратно, както и движение по двата диагонала и обратно.

 

4. Започнете бързо да сменяте фокуса на погледа си. Отначало съсредоточете очите на най-близкия обект до вас, след това отправете поглед възможно най-далеч. След което повторете упражнението като, този път съсредоточите погледа си само върху четно разположените предмети, т.е вторият най-близък до вас след това четвъртият и т.н. Повторете го и с нечетните.

 

5. Затворете очи за една минута и през това време масажирайте внимателно клепачите си. Правете го с осморки с показалеца, имайки предвид, че осморката започва от ръбчето на носа и завъртате показалеца по горния клепач по посока към слепоочието. След това завършвате осморката, като приплъзвате показалеца към долния клепач и движението е към носа. Подходяща област е и слепоочието, което може да масажирате, чрез кръгови движения.

 

6. Стиснете силно очи и бройте до 7, след което мигнете същия брой пъти. Повторете упражнението до достигане на 10 секунди и съответно 10 мигвания. Задължително обаче правете упражнението в седнало положение.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия