Съвети за методи и трикове за безболезнено обезкосмяване на интимната област

2014-05-12 16:57:00
Съвети за методи и трикове за безболезнено обезкосмяване на интимната област
Снимка: Dreamstime

За да бъде хигиената ви на ниво, трябва редовно да се къпете и да се обезкосмявате. Не, че е невъзможно да имате косми и да сте чисти, но без тях е далеч по-добре. Имайте предвид, че обезкосмяването е процедура, която трябва да се прави системно, а не само през горещите летни месеци, когато носите къси панталонки/поли и блузи/потници. Има най-различни начини за премахване на нежеланото обезкосмяване. Кой ще си изберете зависи изцяло от вас. Някои от тях дават добър резултат, но са болезнени, докато други са безболезнени, но и не чак толкова ефикасни. Изборът на метод за премахване на излишното окосмяване зависи от това какво предпочитате – бързо и лесно обезкосмяване, по-евтино, с дълготраен ефект или без болка.

 

Бръснене – това определено е един от най-разпространените методи, особено сред представителите на силния пол. Бръсненето е най-безболезненият и евтин начин за отстраняване на нежеланите косми. Става бързо и нещата, които са ви нужни, са самобръсначка, пяна за бръснене и хидратиращ крем. Недостатъците на този метод са, че е краткотраен и с времето космите стават по-дебели и трудни за отстраняване. За да бъде кожата ви максимално гладка, трябва да се бръснете всеки ден. А това определено е досадно!

 

Кола маска – във всеки козметичен салон предлагат тази процедура, но тя може да се извършва и у дома. На пазара има огромно разнообразие от коламаски – студени и топли, ароматизирани, щадящи слънчевия загар и т.н. Най-добре е да си купите машинка, която загрява кола маската, и да си правите тази процедура у дома на спокойствие. Пълнителите, лентичките и олиото, които ще използвате, са на сравнително ниски цени и обезкосмяването с кола маска у дома ще ви излезе в пъти по-евтино, отколкото редовното ходене на козметик. Ефектът е дълготраен и няма да ви се наложи да се занимава с това повече от веднъж на 2-3 седмици. Първоначално има болка, но ако сте редовни, тя ще изчезне и след време няма да усещате нищо повече от лек дискомфорт. Хубавото при този метод е, че кожата става по-мека и хидратирана, благодарение на съставките, които се съдържат в кола маските.

 


 

Епилиране - епилаторът определено е доста удобен и голяма част от жените го използват. Хубавото при него е, че е компактен и може да се носи навсякъде, стига да има ток, разбира се. Недостатъкът при този метод е, че доста жени не се епилират правилно и това води до накъсване на косъма. По този начин космите растат неравномерно и постоянно имате такива, нищо че се епилирате редовно. Другият проблем е, че накъсването на косъма води до неговото забиране и обръщане на растежа. Рискувате косъмът да започне да расте наобратно и да ви създадете сериозни здравословни проблеми.

 

Депилиране – този метод наподобява бръсненето, само че вместо самобръсначка се използват депилаторни кремове или лосиони. Преди да се намажете, задължително трябва да си направите тест за алергия, понеже има вероятност кожата ви да е чувствителна към тях. Този метод не е нито евтин, нито ефективен. Фотоепилиране – това е един от най-новите методи за обезкосмяване, които определено имат ефект. Прилага се на всички части на тялото. Става бързо и безболезнено. За да бъде напълно премахнато нежеланото окосмяване са нужни между 6 и 8 процедури през 45-50 дни.

 

Електроепилиране – този метод е сравнително стар и се прилага в доста малко козметични салони. Използва се специална пинсета, по която преминава галваничен ток, който разрушава корена на косъма. По този начин се обезкосмяват малки зони, защото не могат да се премахват повече от определен брой косми наведнъж. Ако се прави от човек, който не е специалист в областта, може да останат белези.

 

Лазерно епилиране – при този метод се използва диоден лазер, който разрушава космения фоликул чрез абсорбация на меланина в косъма. По време на процедурата не се усеща никаква болка, а резултатът е повече от ефикасен. Нужни са между 6 и 8 процедури, като резултатът е 80% отстраняване на нежеланото окосмяване. За съжаление при този метод не могат да се отстранят бели и руси косми, защото в тях няма достатъчно количество меланин, който да абсорбира светлинната енергия в топлина.

 

Ултразвук – това е най-новият метод за отстраняване на нежеланото окосмяване. При него има едновременно трениране на косъма с ултразвук, плюс специален активен гел и пулсиращ галваничен ток. Само за една процедура 30% от космите изчезват и 30% закърняват, което води до забавяне на растежа, изтъняване и изсветляване. Няма никаква болка и методът е ефикасен. За разлика от лазерната епилация, при ултразвука цветът на косъма не е от никакво значение.

 

Тези методи са подходящи за всички части от тялото. Единствено при електроепилацията зоната трябва да е по-малка. Повечето дами, които се обезкосмяват у дома, използват епилатор или кола маска. Хубаво е една жена да може да се грижи сама за външния си вид. Ако имате намерение да си правите кола маска у дома и то на триъгълника, вижте няколко съвета, които е добре да спазвате:

 

В никакъв случай не си правете кола маска няколко дни, преди да ви дойде, защото тогава кожата ви е изключително чувствителна и болката ще е голяма.

 

Най-добре е да си правите кола маска между 15 и 17 часа, защото тогава прагът на търпимост по отношение на болката е най-висок.

 

 

Подсигурете се и изпийте два аспирина 45 минути, преди да започнете да се обезкосмявате. По този начин ще ви боли по-малко по време на самата процедура и ще предотвратите евентуални възпаление, благодарение на съставките, които се съдържат в аспирина.

 

Имайте предвид, че обезкосмяването „там долу“ прави достъпа на бактерии по-лесен. Затова е препоръчително да поддържате интимната си хигиена на ниво.

 

Добре е непосредствено след кола маска да не носите дрехи. Това, разбира се, може да стане, само ако си останете у дома. Ако ви се налага да излезете, облечете си нещо удобно и широко, в никакъв случай не си слагайте стигнати панталони, защото може да си докарате ужасен обрив, който ще ви мъчи дни наред.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия