Масло или маргарин ?

2014-05-11 12:04:00
Масло или маргарин ?
Снимка: foodmatters.tv

Всеки един тийнейджър може да се похвали със завидни умения в кухнята, но колкото и добър да бъде той, в крайна сметка винаги се свежда до най-бързото за приготвяне ястие, а именно сандвичът. Много често не се замисляме с какво правим вкусното изкушение, но ако попитаме родителите си, то те със сигурност са прекарали известно време пред дилемата дали да закупят масло или маргарин. Все още е спорно кое е по-правилното решение, затова решихме да ви дадем информация и за двата продукта, а вие сами да прецените, кой е по-добър за вас.

 

 

Масло

 

Започваме с маслото. За повечето хора, незнайно защо инстинктивно свързват маслото с краве такова, но всъщност то може да е произведено и от биволско, овче или козе мляко. Маслото е богато на витамин А, минерални соли, лактоза, ценни млечни съставки. То се състои от чиста млечна мазнина и по този начин е напълно натурален хранителен продукт. Производството на маслото е строго контролирано, в това число и защото всяко неоторизирано допълнение или нарушаване на технологичния процес ще доведе до промяна във вкуса и консистенцията.

 

След термична обработка обаче то трудно се усвоява от организма заради загубата на вода. Поради факта, че е животински продукт, маслото съдържа високи количества холестерол, което го прави неподходящо най-вече за хора със сърдечни проблеми, за страдащите от жлъчнокаменна болест или заболяване на черния дроб.

 

Маргарин

 

Повечето съвременни маргарини са от чист растителен произход и следователно, без холестерол. Но обърнете внимание на опаковката — маргарините съдържат животински мазнини (около 10%). Те се влагат за подобряване на вкуса. Маргаринът остава свеж дълго време, по-евтин е и по-лесно се маже на хляба — дори и ако току-що сте го извадили от хладилника.

 

По правило маргаринът е богат на витамини — A, D, Е, но те са добавени по изкуствен път. На практика, до откриването на маргарина като продукт за мазане се е стигнало, защото поколенията преди нас са искали да намерят по-здравословен заместител на маслото.

 

Съдържанието на ненаситени мастни киселини е по-високо от това на маслото, но ако наистина се грижите за здравето си, не забравяйте, че употребата на маргарин е в пряка зависимост от качеството на компонентите, които съдържа. През последните години много от производителите са фокусирани върху съдържанието на мастни киселини омега-3 в маргарина.

 

Кутийките с растителна мазнина, които купуваме в наши дни, за да правим сандвичите си по-вкусни, невинаги могат да се нарекат по-правилния избор. Растителните мазнини, оставени за известен период от време на стайна температура, се втечняват, преобразувайки се във вредните трансмазнини. Трансмазнините и в маргарина повишават лошия LDL холестерол, понижават добрия HDL, а това автоматично превръща маргарина в един от най-вредните за здравето продукти.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия