Маргаринът убива интелекта

2014-05-16 19:30:00
Маргаринът убива интелекта
Снимка: freeimages.com

Преди дни ви помогнахме за решаването на дилемата "масло или маргарин", сега обаче се появи нова и донякъде плашеща информация, според която колкото и предимства да има маргаринът, то е крайно време да се откажете от него. Така смятат френски учени, чиито изследвания са доказали, че продукта убива интелекта ни.

 

 

Маргаринът е изобретен през 1869 г. от френски химик. Той се явява заместител на скъпото и дефицитно заради чумната епидемия тогава масло. Произходът на името е от гръцки и означава перла, защото в началото е бил твърд, бял и лъскав. Той се е произвеждал от говежди мазнини, мляко и парченца овче и краве виме. Постепенно за производството му са започнали да употребяват растителни и рибни масла.

 

Повечето съвременни маргарини са от чист растителен произход и следователно, без холестерол. Но обърнете внимание на опаковката — маргарините съдържат животински мазнини (около 10%). Те се влагат за подобряване на вкуса. Маргаринът остава свеж дълго време, по-евтин е и по-лесно се маже на хляба — дори и ако току-що сте го извадили от хладилника.

 

Всичко това обаче вече не е от значение, тъй като след дълги години на експериментиране, френските учени са установили, че хранителния продукт е изключително опасен за интелекта ни. Според тях най-големи вреди той нанася на децата, поради което рязко спада нивото на интелигентността им.

 

Малчуганите, които редовно ядат маргарин на възраст от три и половина години, показват три процента по-лоши резултати от тези, които не използват маргарин. Защо се случва това учените не могат да кажат все още.

 

Резултатите от изследванията ги карат да предполагат, че виновни са така наречените транс мазнини в маргарина. Според учените именно те могат да доведат до лоша памет и метаболитни нарушения в организма на мъниците и не само на тях. Очаква се изследването да подтикне и други специалисти да се занимаят по-обстойно с въпроса, за да може да се установи истинското въздействие на маргарина.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
YSMF
преди 9 години

Много хубаво, но през 80-те и 90-те краве масло се е намирало трудно и е било нормално да се прибягва до евтина алтернатива като маргарин. Не мисля, че резултатите са абсолютно достоверни, защото и гените имат роля.

Stan4o123
преди 9 години

Яж си го,невежи приятелю,сега си на 15,като станеш на 50,тогава ще се питаш "защо!?"

SHPAIdURmeN
преди 9 години

:D Ям маргарин още като съм бил висок колкото едно детско столче. :DИ ако беше така както пише в статията до сега нямаше и да мога да коментирам тук :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия