Храните, за които не подозираме, че са вредни

2014-05-08 17:30:00
Храните, за които не подозираме, че са вредни
Снимка: freeimages.com

Всеки един от нас знае и се опитва да се храни колкото е възможно по-здравословно, не само за да има перфектното тяло откъм килограми, но и за да бъде пълноценен сам за себе си, да се чувства добре в тялото си и да бъде щастлив. Колко от нас обаче са наясно с какво се хранят наистина и сигурни ли сме, че храните, които смятаме за здравословни са такива? Отговорът, за съжаление е не. Ето малка част от храните, които мислим, че са полезни, а не са:

 

 

1. Оризови хлебчета

 

Сочените за диетични оризови хлебчета всъщност са нищо повече от прости въглехидрати. По-добре заложете на истински здравословни продукти като ябълка или друг вид плод, а защо не и зеленчук, който, за разлика от хлебчетата, ще ви достави далеч повече полезни вещества от въглехидрати.

 

2. Мюсли

 

Любимите ви мюсли за закуска всъщност не са толкова диетични и здравословни, както ги рекламират. В повечето случай обещания като бърза, лека и здравословна закуска не са нищо повече от празни слова, целящи да продадат продукта. Всъщност мюслите съдържат много калории, захар и натрий. Преди да направите своя избор, направете проверка на хранителното съдържание.

 

3. Замразени диетични храни

 

Мнозина от нас залагат на замразените диетични храни, подлъгвайки се, че щом са диетични, те са и здравословни. Тези храни обаче обикновено включват модифицирано нишесте, суроватъчен протеин, моно и диглицириди. Винаги, когато ви е възможно, избирайте пълнозърнести храни, които не са били обработвани и опаковани.

 

4. Печени ядки

 

Благодарение на ниското съдържание на въглехидрати и високото съдържание на протеини, ядките са считани за незаменима добавка към всяка диета. Печените ядки обаче не само, че са лишени от най-ценните си хранителни вещества, но пък са и висококалорични. Освен това те съдържат предимно полиненаситени мазнини, които лесно се окисляват. За да се радвате на всички ползи от ядки, просто ги избирайте в суров вид.

 

5. Дресинг за салата

 

Бутилираните дресинги, дори и най-светлите, са пълни с консерванти, хидрогенирани мазнини, подобрители и натрий. Направете си сами дресинг, като смесите студено пресован зехтин, оцет, цитрусови плодове, малко горчица, сол и черен пипер, това е далеч по-здравословно и не отнеме толкова много време.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия