Как да се справиш със сухата коса?

2014-04-01 13:12:00
Как да се справиш със сухата коса?
Снимка: freedigitalphotos.net

Много момичета страдат от суха коса. Не всички тийнейджъри имат мазна коса. Сега ще поговорим повече за специалните грижи, които трябва да полагаш за да имаш здрава грива, която изглежда добре.

 

Защо косата ти е суха? Може да има много причини, но не винаги е въпрос на ген. Виж жените от семейството ти какви коси имат. Ако майка ти е с нормална или мазна коса, навярно твоята не е суха, защото си генетично предразположена. И все пак, дори да си наследила суха коса от родителите си, няма лошо да се грижиш добре за нея и да се опитваш да подобриш състоянието ѝ.

 

Сухата коса изглежда безжизнена и рошава. Често пъти тя е суха, защото е изгоряла. Това специално, зависи изцяло от теб. Замисли се колко често се изправяш или къдриш? Ползваш ли сешоар и преса? Топлинната обработка е много вредна за косъма, особено ако е честа и ако не внимаваш дали спазваш някои правила. Не бива да се изправяш или къдриш прекалено често. Запази това за специални случаи. Използвай термозащитен спрей, който предпазва косата от изгаряне.

 

Боядисване. Ако имаш суха коса и се боядисваш, това ще допринесе да влошиш състоянието ѝ. Ако имаш тъмна коса и я изсветляваш с повече от два тона, това ще изтощи много косата ти. Въздържай се от боядисване или не избирай тон, който е с повече от два тона по-светъл или по-тъмен от твоя. Използвай безамонячна боя, защото тя е много по-щадяща.

 

 

Шампоан. Трябва да подбереш много внимателно шампоанът, който използваш. Насочи се към марка, която познаваш и не съдържа парабени. Купувай си шампоан за суха и изтощена коса и се въздържай да ползваш по-агресивни шампоани. Те правят косата още по-суха. Когато се къпеш, слагай шампоан в корените и масажирай. Косата по дължина се измива само от стичащата се пяна.

 

Маски за коса. Задължително е да правиш възстановяващи маски, за да съживиш безжизнената си коса. За да възвърнеш блясъка и коприненото усещане, трябва да положиш някои грижи. Ако нямаш много време и нерви да чакаш маската за коса, купи си маска и я нанасяй поне два пъти седмично. Купените маски действат няколко минути и са лесни за употреба. Търси такава, която ще отговаря на нуждите на косата ти и не съдържа парабени, консерванти и силикон.

 

Можеш да си правиш маски и вкъщи, но ако имаш повече търпение. Те са много по-евтини, но изискват време. Купи си някое от следните масла: арганово, бадемово, от жожоба, от макадамия, кокосово или от карите (ший). Тези масла са истинско лекарство срещу сухата коса и то на много достъпни цени. Само аргановото и маслото от макадамия са по-скъпи. С тези масла можеш да си правиш маски като ги оставяш да действат поне час. Към тях можеш да добавиш жълтък, кисело мляко и мед.

 

След като се изсушиш, нанеси няколко капки от някое от маслата, които изброихме по-горе. Косата ти ще бъде лъскава, а маслото ще създаде тънък филм, който ще защити косъма от вредните влияния на слънцето и вятъра.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия