10-те здравословни заповеди [втора част]

2014-05-12 20:22:00
10-те здравословни заповеди [втора част]
Снимка: bodybuilding.com

След като вече ви издадохме първата част от светите десет здравословни заповеди, е време да получите следващата порция от тях, с надеждата, че запознавайки ви с тях ще ви амбицирате да ги спазвате, а по този начин и да живеете с една идея по-здравословно. Ето какво още трябва да спазвате:

 

 

6. Чети етикетите

 

На пръв поглед тази заповед изглежда не на място, с оглед на факта, че необходимостта й се подразбира сама по себе си, но удивително е колко малко хора отделят необходимото внимание на етикетите. Не става въпрос само за храни, но и за всякакви други стоки, които закупуваме. Поглеждайки етикета на вафлата или шампоана, можем да си спестим много бъдещи главоболие. Крайно време е и да се научим да разчитаме сложните наименования и съкращения, Google може да помогне тук.

 

7. Не използвай Google за доктор

 

За разлика от справочната информация за етикетите, за която може да ни бъде изключително успешна интернет търсачката, то диагностиката основаваща се единствено на нея, въобще не е добра идея. Осъзнаваме, че нивото на здравеопазването в България не е от най-добрите, но ровенето в интернет и самодиагностиката благодарение на чичко Google може да ви доведе само неприятности. Когато имате проблем потърсете специалист, за да не влошите положението.

 

8. Дай шанс на плодовете и зеленчуците

 

Какво е здравословният живот без плодове и зеленчуци? Това е като състезание, без състезатели. Всичко е подготвено, публиката е на лице, но го няма двигателя на събитието, без който всичко се обезсмисля. Е, може би малко преиначихме с голямото значение на плодовете и зеленчуците, но в никакъв случай не ги подценявайте, те могат да се окажат точно това, от което имате нужда, за да се почувствате по-красиви и щастливи.

 

9. Почивай достатъчно

 

Деветата заповед може би ще стане любима на мнозина, но бързаме да уточним, че почивката и мързелът нямат нищо общо. Можеш да починеш едва когато си вършил нещо, всичко друго е просто мързел и отчаяно оправдание, прикриващо тази не особено полезна черта. Длъжни сме да обърнем внимание и на нощните занимания, които силно подкрепяме в тийнейджърска възраст, но както с всичко и тук трябва да не се прекалява. Може да се лишите веднъж седмично от сън, но нека това не става ежедневие.

 

10. Бъди щастлив

 

Любимата ни и най-важната за нас заповед — бъдете щастливи. Откривайте добрата страна във всичко и се радвайте на всеки следващ ден, защото колкото и клиширано да звучи, той е уникален и никога няма да имате шанса да го изживеете отново. Не забравяйте, че когато човек е щастлив, то той притежава абсолютно всичко, което му е необходимо, включително и здраве, затова ограничете до минимум лошите мисли и потърсете усмивките около вас.


Ако сте пропуснали първите 5 здравословни заповеди, може да ги видите тук:

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия