10-те здравословни заповеди [първа част]

2014-05-04 14:29:00
10-те здравословни заповеди [първа част]
Снимка: Dreamstime

Всеки един от нас иска да има перфектно тяло, в което да се чувства наистина комфортно. За да се случи това, трябва да спазвате десетте здравословни заповеди, които открихме. Историята мълчи от къде са дошли и колко са задължителни, но пък едно е доказано — тези, които ги спазват живеят по-дълго и по-добре. Ето какво гласят постулатите:

 

 

1. Пий чаша вода с лимон всяка сутрин

 

Водата с лимон чисти черния дроб, тъй като лимоненият сок стимулира черния дроб да изхвърля токсините, а водата извежда тези шлаки навън. Тя е незаменима за нормалния метаболизъм, защото защитава организма от свободни радикали, извежда холестерола и укрепва имунната система, а като бонус ни защитава от преждевременно стареене. Дори ако я пиете непосредствено преди хранене, това ще помогне на вашия организъм да поддържа по-високо ниво на рН. Колкото по-високо е нивото на рН, толкова по-устойчив е вашият организъм към болестите

 

2. Не прекалявай с пиенето

 

Алкохолът е със спорни качества и колкото и да искаме да го зачеркнем от списъка с напитките, които консумирате, то трябва да признаем, че в определени случаи той има наистина благотворно действие. Това обаче далеч не ви дава основание да прекалявате с него. Незнайно защо повечето младежи смятат, че да се напиеш означава да се забавляваш, не осъзнавайки, че единственото, което правят, е да вредят на себе си.

 

3. Не пуши

 

Тук вече сме категорични. В никакъв случай по никакъв повод не пушете. В това занимание няма нищо полезно и приятно. Освен че ви спечелва зависимост, той бавно и неусетно може да ви донесе ред тежки заболявания, сред които и рак. Обичайните оправдания от рода на това, че пушенето социализира и т.н. са просто отчаян опит да убедите себе си, че вредата, която причиняват цигарите не е толкова голяма.

 

4. Прави безопасен секс

 

Едва ли има нужда да напомняме колко важно е да използвате презерватив по време на секс, с оглед на факта, че той е един от сравнително сигурните начини да се предпазите от множеството болести, предавани по полов път, както и нежелана бременност. Никога не забравяйте предпазните средства, защото това може да промени живота ви.

 

5. Спортувай

 

Няма как да водите здравословен начин на живот, ако не включите спорта в него. Забравете за онези заблуди, които ви карат да вярвате, че спортът е неприятно занимание. Отделете време и намерете спорта, който наистина ви допада, защото чрез него ще откриете колко полезни и приятни могат да бъдат физическите занимания.

 

Втората част от статията четете тук:

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия