Какви грешки допускаме, когато сме на диета?

2014-05-07 19:29:00
Какви грешки допускаме, когато сме на диета?
Снимка: freedigitalphotos.net

Ако любимите ви дънки не ви стават от много време, постоянно се опитвате да свалите килограми, но не ви се получава, вероятно някъде грешите. Сега ще ви посочим някои от най-популярните грешки, които хората допускат, когато искат да отслабнат.

 

Доверявате се на вредни диети. Решени сте да загубите 5 килограма бързо и се отдавате на гладуване и никакъв спорт. Може би вашият хранителен режим не ви позволява нищо друго, освен  грейпфрут или зелева супа всеки ден. Така намалявате калорийния си прием на около 1000 калории на ден, може би дори и по-малко. Но пропускате нещо съществено - когато приемате толкова малко калории, вие забавяте метаболизма си. Това се случва, защото организмът изпада в стрес като получава малко храна. Затова започва да обработва храната по-бавно, за да може да се предпази от загубата на тегло.

 

Пропускате закуската. Пропускането на закуска изглежда като един прост начин за намаляване на калориите, но това може да ви накара да се чувствате гладни през останалата част от деня. Това може да доведе до непланирани леки закуска по никое време или огромна порция на обяд, което се брои калории скочат. Но закуска с високо съдържание на протеини и фибри може да намали глада през целия ден. Всъщност, проучванията показват, че хората, които не пропускат закуската сутрин, са по-склонни да поддържат здравословно тегло.

 

 

Изгубвате представа за количеството. Може би не броите калориите при всяко хранене, но похапвате ли си извън основните хранения? Сладкишите, солетите и някои други изкушения крият много излишни калории. Тези излишни хапвания могат да саботират една балансирана и здравословна диета. Ако сте сериозни в броенето на калориите, може да използвате приложение за вашия смартфон или друго устройство, което брои калориите и така по-лесно ще смятате какво сте хапнали.

 

Забравяте за калоричните напитки. Когато сте на диета, трябва да внимавате не само какво ядете, но и какво пиете. Алкохолът не се препоръчва, защото съдържа много калории. Освен това газираните напитки също са враг на тънката талия. Освен, че са една от основните причини за появата на целулита, те са вредни, защото съдържат много захар или подсладители. Придържайте се към здравословните захари като фруктозата и заложете на фрешовете.

 

Вода. Дехидратацията е много вредна, дори да не сте на диета. Когато приемате по-малко храна, приемате и по-малко сол. Това е една от основните причини, поради която не ви се пие вода. Най-добре е да спазвате правилото за литър и половина на ден, защото водата пречиства организма и изкарва токсините. Освен това ако не пиете достатъчно вода, ще забележите спад в теглото си, но това няма да са свалени мазнини, а просто ще сте обезводнени.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия