Защо не успяваме с диетите — научното обяснение

2014-03-30 11:01:00
Защо не успяваме с диетите — научното обяснение
Снимка: comfortablyhungry.com

Всеки един от нас иска да притежава онази ослепителна фигура, която като магнит да прихваща всеки поглед на хората около нас. Да почувства възхищението на останалите, да се чувства добре в собственото си тяло и да знае, че е наистина красив. Едва ли ще се намери някой, който да не иска да се отърве от нежеланите килограми и да постигне мечтаното фино тяло.

 

 

За да се доберем до желанието си често, много от нас прибягват до не особено успешните диети. Те ни налагат определен набор от хранителни продукти, които можем да консумираме, както и точното количество, което можем да хапнем. Като цяло същността им се изразя в ограничение, което мнозина от нас мразят.

 

Въпреки всичко, то рядко ще се намери човек, който да не се е подлагал на една или друга диета, но още по-рядко ще срещнете някой, който я е издържал. Всеки пък когато си наложим ограничението за хранено, нещо постоянно ни влече към хладилника и стимулира апетита. Сякаш изкушението докато сме на диета е с пъти по-голямо, отколкото през останалото време.

 

Всъщност истината е точно така, тъй като учени са открили хормона на лакомията, който е виновен за това да искаме постоянно да се храним. Открит преди години при плъхове в научните лаборатории на американската фирма Ели Лили, „виновникът” за прекомерния апетит е наречен „грелин”.

 

Последните изследвания показват, че нивото на хормона при хора, които са подложени на диета расте главоломно и именно това е причината да се проваляме с диетите. Прочуването е обхванало група затлъстели доброволци, които се подложили на тест. Диета била с продължителност шест месеца, а резултатите от нея повече от показателни.

 

Същността на проучването била да установи с колко точно се увеличава хормона и тестовете показали, че преди всяко хранене той скачал рязко с 25% при 12 от 13 проучени диетици. След като доброволците се отказали от хранителните ограничения, нивото на хормона се понижило и постепенно достигнало стойностите преди старта на отслабващата програма.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия