Кои храни са полезни за сърцето? [част трета]

2014-05-11 13:02:00
Кои храни са полезни за сърцето? [част трета]
Снимка: freedigitalphotos.net

Сърцето е огран, за който често не се сещаме. То е една от най-важните части в човешкото тяло. Трябва да се грижим повече за сърцето си като спортуваме и се храним балансирано. Сега ще ви представим кои храни са полезни за сърцето?

 

Ечемик. Опитайте този вкусен пълнозърнест продукт вместо ориз на вечеря или добавете ечемик в ястия като супи и яхнии. Фибрите в ечемика могат да помогнат за понижаване нивата на холестерола и може да понижи нивото на кръвната захар, също.

 

Съвет: Има два вида ечемик, единият е пълнозърнест, а другият е рафиниран. Най-добре е да хапвате пълнозърнест, защото той съдържа повече фибри и минерали, които са много полезни за сърцето.

 

Овесена каша. Овесът във всички форми може да помогне на сърцето чрез намаляване на LDL („лошия") холестерол. А топла купа овесена каша ви засища за часове, бори внезапния глад и помага да запазите нивото на кръвната захар стабилна с течение на времето – много е полезен за хора с диабет. Съвет: Ако не обичате овесена каша, можете да хапвате този прекрасен продукт под друга форма. Купете си овесено брашно и го добавяйте към кексове и палачинки.

 

 

Ленено семе. Тези блестящи семена с цвят на мед съдържат три неща, които са полезни за сърцето ви: фибри, фитохимикали, наречени лигнани, и омега-3 мастни киселини. Със сигурност не си представяте как може да хапвате ленено семе, но може би най-подходящо ще е да си купите ленено олио. То е наистина прекрасна добавка към салата и е изключително полезно.

 

Нискомаслено кисело мляко. Всички знаем, че млечните продукти съдържат калций и са полезни за костите. Това, което пропускаме е, че те помагат и на сърцето, защото калцият контролира нивата на кръвното налягане. Киселото мляко има два пъти повече калций и калий, отколкото прясното мляко. За да сведете до минимум мазнините, изберете нискомаслено или обезмаслено мляко. Проверете етикета, за да видите колко захар съдържа, защото да бъде повече, отколкото сте очаквали.Съвет: Използвайте мляко, вместо вода, когато приготвяте овесена каша или горещ шоколад.

 

Храни, обогатени със стероли. Някои маргарини, соеви, обикновени и бадемови млека, както и някои портокалови сокове съдържат холестерол, затова са обогатени със стероли. Тези растителни екстракти блокират абсорбцията на холестерол в червата и могат да понижат нивата на LDL („лош") с 10%, без да оказва влияние върху добрия холестерол. Съвет: Яжте или пиете поне 2 грама стероли на ден.

 

Кафе. Кафето и чаят могат да ви помогнат да защитите сърцето си - дори и безкофеиновият вариант на кафето. Проучванията показват, че хората, които пият 3-4 чаши на ден имат по-малък шанс да развият заболявания като диабет и хипертония. Кафето не се препоръчва за хора, които вече имат високо кръвно налягане. Съвет: Изберете черно кафе вместо лате или друг вид сладко кафе с добавки като мляко и сметана, защото иначе добавяте допълнителни калории.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия