Какво трябва да знаеш, преди да станеш вегетарианец?

2014-04-24 20:25:00
Какво трябва да знаеш, преди да станеш вегетарианец?
Снимка: sxc.hu

Вегетарианците се стремят да водят здравословен начин на живот. Те наброяват милиони по света и непрекъснато нови хора се присъединяват към идеята да не се яде месо и/или други животински продукти. Вегетарианците смятат, че по този начин намаляват холестерола, мазнините в организма, ограничават риска от диабет и сърдечни болести.

 

Има много видове вегетарианство. По дефиниция, вегетарианците не ядат месо, птици и риба. Някои вегетарианци ядат яйца и млечни продукти. Други ядат само мляко, но не и яйца. Някои вегетарианци отричат всяко месо, освен риба и морски дарове. Веганите също са вид вегетарианци, които не консумират нищо животинско. Те не ядат продукти като мляко, яйца и мед. Трябва да знаеш, че който и път на вегетарианството да избереш, е препоръчително да увеличиш приема на протеини, желязо, калций, цинк и витамин В12.

 

Месото съдържа протеини, които са много важни заради аминокиселините. Тялото се нуждае от тях, но понякога вегетарианците ги пропускат. Протеините трябва да бъдат наваксвани с растителни храни. За да си набавиш всички необходими протеини хапвай ядки (всякакви видове), семки, бобови храни и житни растения. Например, бобът има високо съдържание на аминокиселината лизин, но е беден на други аминокиселини. Оризът пък е беден на лизин, но богат на други аминокиселини. Важно е да се храниш разнообразно, за да можеш да си набавяш всички необходими вещества.

 

 

Соя. Соевите продукти са добър източник на протеин. Тя може да бъде заместител на месото. Опитай да ядеш тофу и други соеви храни. Ако тофуто ти е омръзнало, опитай и други соеви храни, на пазара ще намериш голямо разнообразие. От една страна соята е полезна за вегетарианците, защото замества месото, но има сведения, че повечето соя е генно модифицирана и не е безвредна.

 

Любимите ти рецепти. Един от най-лесните начини да свикнеш с новия си начин на живот, е да си харесаш нови любими ястия. Опитай вегетарианска лазаня или пица, направи си любимото ястие, но пропусни месото. Експериментирай и ще си харесаш ново меню. Сега ще ти посочим някои от най-предпочитаните ястия сред вегетарианците, за да ти дадем няколко идеи с какво да се храниш занапред.

 

Вегетариански омлет. Яйцата са прекрасен източник на протеин и не те съветваме да ги спираш. Лесно е да си приготвиш вегетариански омлет и вместо да сложиш шунка и сирене, пробвай да експериментираш. Заложи на губи, моркови или спанак.

 

Вегетариански бургер. Понякога ти домъчнява за бързата храна и си мечтаеш за вкусен сочен бургер. Защо не? Просто можеш да си го направиш вкъщи. Повечето хипермаркети предлагат хлебчета за такива сандвичи, също така можеш да си изпържиш картофи, да сложиш любимите си зеленчуци и малко кашкавал.

 

Баница. Дори ако си веган, пак можеш да си хапваш баница. Ако си я подготвиш вкъщи, тя може да е постна и да не съдържа нищо животинско. Вместо традиционният пълнеж от сирене и яйца, можеш да сложиш задушен спанак, праз или лапад.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия