Какво не знаеш за протеиновите диети? [част първа]

2014-04-29 12:06:00
Какво не знаеш за протеиновите диети? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Вярвате ли, че можете да ядете пържоли, кюфтета, сирене и бекон и да отслабвате? Високо съдържание на протеини, ниско съдържание на въглехидрати планове като този на Аткинс могат да работят. Но трябва да имате предвид рисковете и ползите, преди да решите да опитате.

 

Колко протеин? Повечето американци получават 12% -18% от техните калории от протеин. С високо-протеинова диета, тя може да бъде много добър начин за сваляне на килограми. Протеините могат да бъдат половината от дневния калориен прием. Повечето протеин идва от животински източници като месо, яйца и сирене. Често, тези диети силно ограничават храни като зърнени култури, зърнени храни, плодове и зеленчуци.

 

Как действат диетите с високо съдържание на протеини? Когато премахнете въглехидратите, можете да отслабнете бързо, защото губите вода. След това, без допълнителни въглехидрати, тялото започва изгаряне на собствената си мазнини. Това се нарича кетоза. Това може да направи диетата по-лесна, защото ще се чувствате по-малко гладни. Но кетозата може да предизвика главоболие, раздразнителност, гадене, бъбречни проблеми, и сърцебиене.

 

Плюсове и минуси. Можете да отслабнете с високо протеинова диета, но яденето на твърде много тлъсти меса и млечни продукти може да повиши холестерола и риска от инфаркт. Ако също не ядете зеленчуци и зърнени храни, можете да пропуснете фибрите и други важни хранителни вещества. A по-умерен режим на хранене, който не включва мазнини, но не изключва напълно и въглехидратите, е по-безопасен.

 

 

Започването на високопротеинова диета. Бъдете придирчиви. Най-добрите планове с високо съдържание на протеини са с ниско съдържание на мазнини и включват някои въглехидрати. Избягвайте екстремни планове, с огромни порции на тлъсти меса и не много зеленчуци и зърнени храни. Посъветвайте се с вашия лекар или диетолог, за да ви помогне да изберете правилната диета.

 

Изберете крехко говеждо месо. Нищо не описва протеина така добре, както хубава, сочна пържола. И ако изберете крехка пържола, вие ще получите всичко на протеина с далеч по-малко мазнини.

 

Съвети относно пилешкото. Ако изберете бяло месо, вие ще приемете много по-малко мазнини, отколкото ако ядете тъмно месо (свинско, телешко). Също така, отстранявайте кожата, защото тя съдържа голямо количество наситени мазнини.

 

Не пренебрегвайте и свинското месо. Свинското предлага изобилие от протеин, без прекалено много мазнини, ако знаете какъв тип да си купите. Потърсете филе, каре, пържоли, котлети или плешка. Не бива да подценявате свинското, защото то е чудесен източник на протеини. Някои части на прасето може да са по-мазни, но ако изберете правилно какво да си купите, няма да имате проблем с ненужните калории. Трябва да разнообразявате месото, не бива да се храните само с пилешко или телешко.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия