Защо тийнейджърите изпадат в депресия?

2014-05-01 13:01:00
Защо тийнейджърите изпадат в депресия?
Снимка: freedigitalphotos.net

Хормоните ти се бушуват, изпитваш силни чувства, след малко ти е безразлично, после отново обичаш и мразиш, радваш се и тъжиш. В тийнейджърството е много трудно да не страдаш от състояния, в които настроението ти се мени постоянно и в един момент си щастлив, а в друг – нещастен. Това се обяснява с много различни фактори като хормони, промени в тялото, израстване като характер и какво ли още не. Но със сигурност ти се е случвало да изпадаш в депресия. За кратко или не, това е нормално при всички тийнейджъри. А замислял ли си се защо така се случва?

 

Хормони. Сигурно не се замисляш за това, но тялото ти постоянно се бори с хормоните. В пубертета, от детско тялото ти се развива до мъжко или женско. Това е по-голям стрес, отколкото предполагаш. Често си чувал по-големите от теб да казват „пубертетска работа”, когато видят, че някой тийнейджър е експанзивен или мрънкащ. Това е така, защото през този период тялото ти се опитва да регулира нивата на хормоните, които рязко са нараснали.

 

Това се оказва голям стрес и се отразява в настроението ти и начина ти на живот. В един момент може да си много щастлив, след няколко минути да ти се плаче. Именно от хормоналния дисбаланс се получават тези странни настроения. Понякога може да си щастлив с месеци и нищо да не може да помрачи настроението ти, но в други случаи можеш да изпаднеш в тежка депресия. Хормоните са виновници именно за това.

 

 

Ниско самочувствие. Другата причина, поради която тийнейджърите се депресират е, защото не се чувстват добре сред връстниците. Дали заради външен вид, или знания, оценки в училище или резултати на изпити, за един тийнейджър е много лесно да се депресира. Затова не бива да се подценяваш и да се депресираш, а ако виждаш, че имаш какво да подобриш в себе си, постарай се. Ако не харесваш външния си вид – направи нещо по въпроса – тренирай, промени стила си. Ако си слаб в училище, прекарвай повече време над учебниците и успехът ти ще се повиши.

 

Любовна мъка. Тя е един от основните фактори за депресивни състояния при младежите. Ако си зарязан или нещо друго се е случило и връзката ти се е съсипала, няма защо да се депресираш. Животът е пред теб и ще намериш човек, който ще те оцени, обича и уважава.

 

Самота. Някои тийнейджъри са много самотни. Дори да имат приятели и хора около себе си, не всички са щастливи. Ако ти си сред тях опитай да излизаш повече и да се запознаваш с нови хора. Така имаш по-голям шанс да срещнеш разбирателство и обич. Без значение дали имаш куп приятели, които не те разбират, или нямаш особено близки хора около себе си, знай, че изцяло от теб зависи да намериш правилният за теб човек. Просто не се отчайвай.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
solo_
преди 8 години

До dreamwalker: Обичам те !

dreamwalker
преди 10 години

Или нямат духовен живот...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия