Какъв е "срокът на годност" на човешкия мозък?

2014-04-16 12:45:00
Какъв е
Снимка: sxc.hu

С напредване на възрастта хората запомнят новата информация по-трудно и често им се случва да забравят важни и маловажни неща. Способността на мозъка да приема и обработва информацията се променя с годините и не е еднаква през различните етапи от човешкия живот, пише сп. PloS One.

 

 

Учените са направили проучване, в което са установили кога започват да намаляват способностите на човешкия мозък. Според тях пределната възраст е 24 години, след което мозъците започват да отслабват.

 

Специалистите направили изследване с група хора, чиято дейност е зависела в голяма степен от бързината на реакциите им. В него взели участие 3300 професионални кибериграчи на Старкрафт 2. Възрастта на доброволците била от 16 до 44-годишна възраст.

 

Учените използвали сложно статистическо моделиране, благодарение на което открили, че по-възрастните играчи са вземали решения, засягащи играта значително по-бавно от младите им колеги.

 

Един 39-годишен играч през 15-минутната игра изразходва за всяко свое решение по 150 милисекунди повече от своя 24-годишен противник. По този начин по-младият имал предимство от 30 секунди, което е сериозен показател в такъв тип игри.

 

Въпреки че по-възрастните играчи имали по-бавни реакции, те се справяли много по-добре в играта. Те компенсирали изоставането си с по-голям опит, натрупан през годините. По този начин те имали възможността да използват прости, но успешни стратегии и да прилагат по-ефективно интерфейса на играта.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия