Кафето или бирата ни прави по-продуктивни ?

2014-04-13 14:00:00
Кафето или бирата ни прави по-продуктивни ?
Снимка: beastpieces.com

Всеки един от нас е достигал до онзи момент, когато е затрупан с множество задачи, които трябва да свърши за определен период от време. Дори и най-доброто планиране на времето понякога не е способно да се справи с непредвидените забивания, тъй като идва един момент от време, в който или сме нападнати от сънливост или от липса на идеи. За да се справим с тези проблеми на помощ ни идват бирата и кафето.

 

 

Много от нас се чудят кое е по-подходящото решение, но така и не могат да решат. Сред обществото се носят най-различни митове за влиянието от двете напитки, поради което решихме да направим кратък анализ на ползите и вредите и на двете алтернативи, с цел да можете сами да прецените кое е по-подходящо за вас.

 

Започваме с бирата, която все по-често ще ви изкушава, тъй като тепърва започват летните жеги. Течното злато е не само изключително приятно и със сравнително нисък процент на алкохол, но може да бъде и доста полезно в работата ви. Далеч не ви караме да прекалявате и да ходите пияни на училище или работа, а просто да дадете шанс на бирата, когато светлината в тунела угасне.

 

Ако не ни разбирате какво казваме, ще поясним: кората на главния мозък, известна още като церебрален кортекс контролира съзнателната мисъл, езика и общуването, когато алкохолът достигне мозъчната кора, вие губите концентрация, но това освобождава мозъка от обичайните мисли, с които е ангажиран.

 

Научно доказано е, че когато съдържанието на алкохол в кръвта достигне 0,7 промила (най-често след около 2 питиета) човек става с пъти по-креативен. Бирата ни кара по-малко да се безпокоим за непосредствено заобикалящия ни свят, което освобождава мозъка да прави по-дълбоки връзки и съответно да ражда страхотни идеи.

 

Тя обаче има и своите недостатъци, като например сънливостта, която ни обхваща заради нея, или пък намаляването на концентрацията и отслабването на паметта.

 

Кафето от друга страна се грижи точно за пропъждането на сънливостта. Всеки един от нас знае, че една чаша кафе може да ни събуди ефикасно и да ни даде сила за тежък работен ден. Това е така, тъй като принципно, когато невротрансмитерът аденозин се свърже със съответния рецептор за него, започваме да ни наляга сънливост, когато обаче в организма постъпи кофеин, същият рецептор се свързва с него, вместо с аденозина.

 

Освен да премахне сънливостта кафето е способно да ни дари и с доста енергия, достатъчна да се справим с повече от нормално допустимите ни задължения, така че ако имате наистина много натрупани задачи, които не търпят отлагано, то кафето е вашата напитка. За съжаление и то като бирата си има своите недостатъци, като един от най-изразените му е, че дори малките дози от него ни карат да привикнем и организмът се нуждае от по-големи количества, за да получи същия стимул.

 

Като заключение, ако се нуждаете от идея се възползвайте от бирата, а след като я получите заложете на кафето, чрез което да я развиете максимално добре.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
gamblerpimp
преди 10 години

LSDto


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия