Как да се вталите бързо и здравословно до лятото?

2014-04-14 13:16:00
Как да се вталите бързо и здравословно до лятото?
Снимка: Dreamstime

Доста са хората, които имат излишни килограми и искат да се вталят. Повечето от тях обаче не полагат нужните усилия и си остават само с желанието. Лятото обаче скоро ще бъде при нас, затова вие не бива да бъдете част от недостатъчно мотивираните дебеланковци. Вземете се в ръце и се разделете с излишните килограми, преди да дойде време да се съблечете по бански.

 

Преди да започнете да търсите подходящата за вас диета и да си вземете карта за най-близкия фитнес център, запомнете следното – бързото отслабване НЕ е здравословно и често води до йо-йо ефект! Затова се заредете с търпение и мотивация и си дайте достатъчно време, за да постигнете така желаната цел. Няма невъзможни неща, стига наистина да ги искате и да полагате нужните усилия!

 

 

Като за начало трябва да промените менюто си и да намалите или изключите някои храни от него. Колкото и да обичате да хапвате хляб и други тестени храни, трябва силно да ограничите тяхната консумация. Въглехидратите са полезни за организма, но ако са в разумно количество, а повечето хора прекаляват с тях. Консумирайте ги от време на време, но наблегнете основно на варени картофи и ориз със зеленчуци, които няма да се натрупат по дупето и бедрата.

 

Много хора правят грешката като си мислят, че се пълнее само от храни. Течностите също са доста калорични и водят до трупане на излишни килограми. Затова, ако искате да сте във форма до лятото, ограничете или спрете напълно консумацията на алкохол. Същото важи и за газираните напитки. Най-добре пийте само вода, чай и кафе, но без много захар или с подсладител.

 

Има хора, които смятат, че ще се вталят, ако консумират само салати. Да, повечето наистина не съдържат много калории, но и не успяват да ви заситят за дълго време. Сигурно на всеки му се е случвало да е гладен, да хапне една салата и след два часа да е озверял от глад. Така рискувате да се нахвърлите на нещо висококалорично. По-добре яжте салати, в които има протеини – пилешко или пуешко месо, яйца и т.н.

 

Много е важно да се отучите от междинните хранения. Хранете се няколко пъти дневно, но не хапвайте солети или плодове, съдържащи голямо количество фруктоза, между храненията. Ако все пак сте много гладни, изяжте кофичка обезмаслено кисело мляко или ябълка.

 

За да не се демотивирате бързо, трябва да си поставите реалистични цели. Затова не се заблуждавайте, че ще свалите 5 килограма за 1 седмица. Това няма да стане /освен, ако не изтормозите организма си от глад и тренировки, но тогава ще се разделите с вода и мускули, но не и с мазнините си/ и ще бъде достатъчен повод да ви накара да прекратите диетата си и да спрете да спортувате. За да не се стига дотам, започнете с мисълта, че здравословното отслабване е с 1 килограм седмично и се придържайте към този ритъм, докато достигнете желаното тегло. След това не пропускайте захранването, защото в противен случай може да се стигне до нежелания йо-йо ефект. Веднъж, след като сте отслабнали, трябва да промените хранителните си навици и начина си на живот, за да не напълнеете отново.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия